ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allegitest i mikroskoplabb

Erika Ingvald · 15 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Svensk teknik förbättrar lab-on-a-chip laboratorier

klar

Artikellänk är kopierad

FRAMSTEG. Svenska forskare har utvecklat en teknik för att styra och sortera magnetiska nanopartiklar, en och en. Tekniken öppnar för möjligheten att analysera provmängder som är en miljarddel av en miljarddels liter. På det sättet hoppas forskarna kunna förbättra tekniken för minilaboratorier, lab-on-a-chip, som snabbt och på plats klarar avancerade analyser.Minilabben är på väg att förändra både vården och forskningen inom bioteknik och läkemedel genom att utlova snabbare och säkrare provsvar på plats. Metoderna är dessutom billigare och miljövänligare än traditionella laboratorier. Med de magnetiska partiklarna kan de trimmas ytterligare.– Det finns flera stora fördelar med vår metod. En är att man kan kontrollera biokemiska reaktioner utifrån så små provmängder som attoliter, en miljarddel av en miljarddels liter, säger Klas Gunnarsson, forskare på avdelningen Fasta tillståndets fysik vid Ångströmslabbet i Uppsala. Han är en av dem som utvecklat tekniken.Tekniken går ut på att föra magnetiska partiklar längs en bana av små öar formade som ellipser. De magnetiseras när man lägger på ett yttre magnetfält som roterar. Då roterar också öarnas magnetfält, och är som starkast när det yttre magnetfältet ligger längs med öns långa sida.

Partikeln dras till ön som för ögonblicket har starkast magnetisering. Och det är genom att ändra magnetfältets riktning som man styr partiklarna och får dem att ändra bana.– Med vår teknik slipper vi kanaler för transporten, all transport sker längs med de magnetiska kedjorna. Det är en stor fördel jämfört med traditionella lab-on-a-chip där kanalerna kan täppas igen, förklarar Klas Gunnarsson.Enligt Klas Gunnarsson är inte materialet forskarna arbetar med särskilt dyrt. Det som kostar i forskningen är tiden i renrummet där de arbetar. I gengäld är upplösningen på deras tester enorm.– Vi kan hålla reda på varje partikel i vårt system. Det är en enorm skillnad mot traditionella metoder, säger Klas Gunnarsson.Det innebär till exempel att det blir möjligt att testa för många olika ämnen parallellt, som olika allergier, med ett enda prov.

klar

Artikellänk är kopierad

Erika Ingvald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro