ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allergiker: Vi vill ha särskilda vagnar i tunnelbanan

· 28 Aug 2014
Uppdaterad 28 Aug 2014

Lotta Johanssons stora skräck är att inte komma snabbt ut ur tunnelbanevagnen om någon öppnar en jordnötspåse. Allergiförbundet vill införa särskilda vagnar i tunnelbanan för att underlätta för allergikerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Johansson är allergisk mot jordnötter och vill att SL inför särskilda vagnar för allergiker.
Lotta Johansson är allergisk mot jordnötter och vill att SL inför särskilda vagnar för allergiker.Foto: Fanni Olin Dahl/Bertil Ericson/TT

Varje gång Lotta Johansson går in i en buss eller tunnelbanevagn låter hon blicken vandra över de andra passagerarna – beredd att rusa ut ur vagnen om någon av dem håller en jordnötspåse i handen.

– Jag är jätterädd för att jag ska få en reaktion när tunnelbanan står still i en tunnel och jag inte kan ta mig ut.

Men oftast spelar det ingen roll om hon hinner av, hennes jordnötsallergi är så kraftig att halsen och läpparna svullnar upp och hjärtat börjar banka efter några sekunder i närheten av en jordnöt.

I tisdags på väg hem från jobbet steg en tjej in i Lotta Johanssons tunnelbanevagn, satte sig bredvid på andra sidan om mittgången och öppnade en påse med nötblandning. Lotta Johansson rusade ut ur vagn och dämpade den värsta reaktionen genom att hiva upp allergimedicinen ur väskan.

– Men efter det här mötet med henne är hela min kväll förstörd. Jag får ta medicin, det kliar i halsen och mina läppar ser ut som om jag fått en rond med silikonsprutan.

Astma- och allergiförbundet vill att SL börjar med allergisäkra vagnar med tydlig skyltning.

– Det man ska undvika där är starka dofter, pälsdjur och nötter. Det är någonting som faktiskt behövs för att man ska ha full tillgänglighet, säger förbundets ordförande Maritha Sedvallson.

Men SL säger nej

Trots problemen för jordnötsallergiker kommer SL inte att införa särskilda allergivagnar i tunnelbanetrafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro