ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allhelgonahelgen har förvandlats till ett ytligt fyllejippo

Metro · 4 Nov 2015
Uppdaterad 4 Nov 2015

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

I helgen var det Alla helgons dag, eller halloween som de flesta kallar det i dag. Jag var ute i Amsterdam för att festa och ha kul med några svenska kompisar. Vi hade egentligen ingen aning om hur vi skulle klä oss, bara att vi skulle ha på oss någonting som var lite ”mörkt”.

När vi kom till nattklubben vid ett-tiden var det en ganska lång kö utanför av folk som hade förköpsbiljetter. De flesta var i åldrarna 20-40 år och nästan alla var utklädda på något sätt. Det var monster eller vandrande döda med köttsår i ansiktet och på kroppen, linser med onaturliga ögon och munnar med vampyrtänder och slamsor som hängde ut. Min tjejkompis och jag tittade på kön, det var inte direkt någon feststämning och vi kände oss lite vilsna. ”Det är ett konstigt tema det här, är det inte?”, frågade jag. ”Verkligen, det är inte direkt inbjudande”, sa hon.

► LÄS MER: "Ni behöver inte vara sexiga på halloween, tjejer"

Det var snarare motbjudande. Klubben var ganska stor och när vi kom in steg temperaturen, folk hade alkohol i handen och det spelades hög musik från högtalarna. Nog kändes det bättre än på gatan, men jag hade svårt att komma i stämning. Det var en känsla över hela stället som var knepig att sätta ord på, det var inte hemtrevligt och ytligt är ordet som kom till mig. Då slog det mig plötsligt vad den här helgen antagligen handlar om, eller snarare vad det handlade om när traditionen kom till. Det handlade om att hedra de döda.

I vårt moderna samhälle hyllas ungdom, utseende, prylar, pengar, tillväxt och effektivitet. Vi stoltserar med kunskap, men ordet visdom används knappt – det förknippas med någon som är gammal. Ålderdom och död är något vi helst inte vill veta av, det passar inte in i mallen och ett exempel på det är att våra gamla ofta ”förvaras” på ett hem långt borta för att inte påminna oss om vår egen ålderdom och död.

Hur ofta ser du en död människa? Förr i tiden, i alla naturreligioner och i ursprunget av alla spirituella traditioner har döden haft en självklar plats. Lika självklar som livet. Tänk vad fin Alla helgons dag kunde vara om vi samlades för att minnas de döda. Berättade om vad de sagt och gjort, vilka svårigheter de övervann och vilka visdomsord de levde efter. Det skulle kunna vara både allmänna helgon, alltså framstående människor, och våra egna förfäder. En vacker möjlighet att gå djupare tillsammans, hedra de som gjort att vi är där vi är och även minnas vår egen oundvikliga död. Kanske skulle det ge lite perspektiv på alla våra vardagsproblem med för långsamma datorer, försenade bussar och dåligt väder.

Min åsikt är att vi har blivit ytliga i västvärlden och hur vi firar våra traditioner är ett tydligt exempel på detta. Jesus verkar ha haft en del visa budskap, det kan vi uppskatta utan att vara tvungna att gå till en kyrka. Men julafton handlar idag för många vuxna om nubbe och mat, och för barnen i första hand om presentutdelning. På påsken är det en hare som delar ut godis, alltså socker till våra barn. Valborg och midsommar handlar i Sverige i första hand om alkohol och fest och högtidernas övriga funktion är att slippa jobbet. Mat, alkohol, socker, prylar och arbeten som inte känns meningsfulla.

Det sägs att vår karaktär avslöjas i våra handlingar och hur vi har förvandlat våra traditioner kanske kan ge oss en ledtråd om var vi är? Alla helgons dag, en möjlighet att gå djupt inom sig själv och tillsammans med andra, har förvandlats till ett ytligt jippo. Istället för att hedra de döda har vi genom amerikansk influens börjat klä ut oss till zombies från kyrkogården och supa i dessa kläder.

► LÄS MER: 12 svenska halloweendräkter som stinker sexism

Visst, det är också komiskt. Konceptet är ju helt galet. Jag frågade runt lite på stället och det verkade inte vara någon som fattade vad vi egentligen höll på med. Givetvis går det att skratta åt alltihop, det är vad jag gjorde. Men nog finns det något att lära sig när vi kollektivt beter oss så omedvetet och har glömt bort vilka vi är och var vi kommer ifrån. Det verkar gälla i Nederländerna likaväl som i Sverige och USA.

Erik Adelsohn

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro