ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allians-budgeten gäller – vad händer nu?

Åsa Larsson · 4 Dec 2014
Uppdaterad 4 Dec 2014

Foto: Henrik Montgomery/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Vad innebär det att vi nu kommer att ha en Allians-budget? Vad händer med de rödgrönas reformer nu? Vi går igenom det nya läget.

Alliansens budget gäller eftersom riksdagen röstade igenom den i onsdags. Därmed är flera delar av budgeten satt i sten för år 2015 även om de rödgröna skulle vinna valet i vår. Det finns bland annat ett så kallar retroaktivitetsförbud för skatterna, vilket innebär att Löfven inte får röra inkomstskatterna och att regeringen måste rätta mun efter matsäck.

►Sju av tio: Rätt med nyval

Det finns dessutom en överenskommelse att man inte ändrar på budgettaken för de olika utgiftsområdena i en genomröstad budget, det vill säga hur mycket regeringen får spendera på varje område. Men man kan ändra på vad pengarna ska gå till inom varje område.

– Så om du har bestämt att du ska spendera 1 000 kronor på leksaker så får du inte ändra den uppåt eller nedåt, men däremot kan du gå in och ändra på vilka typer av leksaker, förklarar statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson i Svenska dagbladet.

De närmaste veckorna kommer utskotten i riksdagen att behöva arbeta på högvarv för att jobba om alla utgiftsområden som nu måste anpassas till Alliansens budget. Riksdagen ska även rösta om de 27 områdena och man siktar på att det ska kunna ske före jul.

I och med att regeringens budget röstades ner så blir flera av de rödgrönas reformer inte av nu, däribland sänkt skatt för pensionärer och höjt tak i a-kassan. Den kritiserade bortre gränsen för sjukförsäkringen blir kvar, liksom rutavdraget för läxhjälp .

►Moderat tryckte på fel knapp – röstade på rödgrön budget

Om de rödgröna vinner valet i vår så kommer de att kunna lägga en omfattande ändringsbudget efter valet i vår, men för flera områden blir det svårt att göra alltför stora ändringar med tanke på skatteläget.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro