ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alliansberoende KD samlar till riksting – ödesfrågor på bordet

David Peterson · 20 Okt 2017
Uppdaterad 20 Okt 2017
Kristdemokraterna har inte lyft i opinionen sedan Ebba Busch Thor tog över i april 2015.

Kristdemokraterna har inte lyft i opinionen sedan Ebba Busch Thor tog över i april 2015. Foto: TT


Ett opinionssvagt Moderaterna, Sverigedemokraternas framgångar och splittringen i det egna partiet. De frågorna hör till Kristdemokraternas största utmaningar inför valet 2017. I helgen stundar riksting och stridsfrågor ska avgöras i ett parti som behöver hitta en tydlig profil, enligt en statsvetare.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan Alf Svenssons (KD) rekordval 1998 har partiet fått allt svagare stöd från svenska folket. 2014 klarade sig partiet precis över riksdagsspärren med sina 4,57 procent. När Ebba Busch Thor tog över partiledarskapet för drygt två och ett halvt år sedan pratade många om att hon skulle ”gå genom rutan” och på så sätt lyfta partiet, enligt Douglas Brommesson, statsvetare vid Lunds universitet.

– Hon sågs som en lösning men det har snarare gått sämre sedan hon tillträdde. Hon har inte suttit tillräckligt länge för att paniken ska sprida sig i partiet men jag tror att det börjar sprida sig en känsla av att det är lite för lågt i opinionen lite för nära valet, säger han.

KD befann sig i en liknande situation inför förra valet men räddades av en rejäl opinionsskjuts strax före. Mycket på grund av partiets fotarbete som är ovanligt starkt för ett så litet parti, enligt Brommesson.

– De har en god organisation. För att vara ett så litet parti sett till väljarandelar har de många medlemmar. De har ett hyggligt fotarbete som man brukar lita på i KD, säger han.

Men just nu verkar det som att partiet går igenom en identitetskris. Strax innan Busch Thor blev partiledare beskrev hon sitt parti som det riksdagsparti som stod längst till höger. Men nu har Moderaterna gått tillbaka mot en mer traditionell högerpolitik och lämnat den nymoderata mittenpolitiken bakom sig. För Kristdemokraterna betyder det att man behöver hitta nya profilfrågor.

säger Brommesson.– För ett litet parti gäller det att hitta en nisch. Tidigare fanns nischen högerut men nu är det unika bidraget större som ett borgerligt parti med mjukare värden som betonar politikens etiska dimension. Att hitta en sådan nisch är en rimlig taktik för ett litet parti,

Valet av Ebba Busch Thor innebar ett steg åt höger och mot det mer allmänborgerliga, enligt Brommesson. Men på senare tid har partiet blivit mjukare i ett gäng frågor. Bland annat har Busch Thor kritiserat den tillfälliga migrationspolitiken och efterfrågat ett generösare alternativ.

– Där har hon gått åt en mer solidarisk riktning. Samtidigt har hon talat om en mer restriktiv hållning i abortfrågan. Det är exempel på lite mer traditionell kristdemokratisk politik. Man kan tänka sig att de som var mer allmänborgerliga och hoppades på henne är lite besvikna nu, säger Brommesson.

Men för att Kristdemokraterna överhuvudtaget ska klara sig kvar i riksdagen krävs att Alliansen fortsätter fungera, enligt statsvetaren Henrik Oscarsson.

– Min bedömning är att KD är beroende av att det dels finns en fungerande Allians, dels att den är i närheten av att bli större än de rödgröna partierna. Då blir det strategiskt viktigt för allmänborgerliga väljare att KD verkligen klarar spärren, säger han till TT.

pil
Fem förslag som sticker ut – det här ska KD besluta om i helgen

Namnbyte: Namnet Kristdemokraterna är en anledning till att partiet inte har fler sympatisörer, en anledning är att ordet ”krist” skrämmer väljare, enligt förslaget. De två motionsskrivarna anser att partiet borde byta namn till Folkdemokraterna.

Partistyrelsen vill avslå motionen och skriver att partiet istället bör lägga mer tid på att berätta om kristdemokratin.

Sverigedemokraterna som stödparti: För att få röster måste KD visa sig villigt att ta makten, anser åtta kristdemokrater. De vill att partistyrelsen försöker få SD att gå med på att agera stödparti åt en borgerlig regering.

Partistyrelsen vill avslå motionen och skriver att de inte tänkt ändra inställningen om att KD inte ska förhandla med SD.

Återinförande av tvåkammarriksdag: Enligt förslaget är en andra kammare nödvändig för att förslag såsom förstatligande av skola och specialistsjukvård skall bli legitima i hela landet och få önskad effekt.

Partistyrelsen vill avslå motionen.

FN-konvention om äldres rättigheter: Förslaget handlar om att KD ska se till att FN fixar en äldrekonvention. Det skulle bland annat öka partiets trovärdighet i äldrepolitiken, enligt förslaget.

Partistyrelsen vill anta motionen och anser att förslaget innebär att partiet tar ytterligare ett steg i politiken för de äldre.

Varningstext på energidryck: Det borde finnas varningstexter på energidrycker, enligt förslaget. En varning skulle kunna minska de negativa hälsoeffekterna av drycken.

Partistyrelsen vill avslå motionen.

Partiet ska ta ställning till ytterligare 247 frågor. Flest motioner, 50 stycken, handlar om demokrati, författning och rättsväsende. Minst antal motioner, 10 stycken, handlar om försvar- och utrikespolitik.

Källa: Källa: Kristdemokraterna

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro