ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alliansen gör en pudel om avknoppningarna

Anders Göransson · 16 Jun 2013
Uppdaterad 17 Jun 2013

Alliansen i Stockholms stad gör en rejäl pudel och stoppar all avknoppning av kommunal verksamhet. Samtidigt medger finansborgarrådet Sten Nordin (M) att kommunen har sålt verksamheter till personalen för billigt.

klar

Artikellänk är kopierad

– Nu kan jag konstatera att den här modellen inte fungerar. Nu kommer vi inte göra fler avknoppningar i Stockholm stad, säger han till Ekot.

Efter valet 2006 började den borgerliga majoriteten att knoppa av en hel rad verksamheter. Men det visade sig snart att det skedde till kraftiga underpriser. Exempelvis såldes under 2008 verksamheter för 3,4 miljoner kronor - men enligt en värdering som DN lät göra i år var deras värde vid årsskiftet uppe i närmare 82 miljoner.

Stockholms stad har också fällts i regeringsrätten för att ha sålt kommunal verksamhet för billigt.

Ett försök har gjorts att ändra reglerna för hur man värderar verksamheter, men det har inte löst problemet, säger Sten Nordin.

– Vi har andra instrument att skapa valfrihet och då är det min slutsats att vi inte fortsätter.

Det får stöd av partiet centralt som ser hållningen som en "grundpolicy" i hela landet inför valet nästa år.

– Vårt uppdrag är att på bästa tänkbara sätt möjliggöra att ge bra kvalitet förenat med valfrihet och att ta ansvar för skattepengarna, säger partisekreteraren Kent Persson till TT.

M har i huvudstaden backat rejält i opinionsundersökningarna och en möjligt förklaring skulle kunna vara just avknoppningarna, tror Persson.

– Jag tror att det finns en debatt i detta som gör att det finns en viss tveksamhet om var Moderaterna står och därför är det bra att vi tydliggör det, säger Persson till TT. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro