ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alliansen har ändrat sin relationsstatus till det är komplicerat” – det här har hänt

Anton Säll · 24 Jan 2017
Uppdaterad 24 Jan 2017
Alliansen som senaste veckan inte har visat en lika enad front som tidigare.

Alliansen som senaste veckan inte har visat en lika enad front som tidigare. Foto: Fredrik Sandberg/TT. Montage.


Först sa Anna Kinberg Batra att hon ville samarbeta med SD i vissa frågor. Sedan sa en centerpartist att de aldrig skulle sätta sig i förhandlingar med SD och slutligen pratade två allianspolitiker om att dämpa tonläget. Vad är det egentligen som har hänt?

klar

Artikellänk är kopierad

19 januari: Debattartikeln.

Hela soppan började med att den moderata partiledaren Anna Kinberg Batra skrev en debattartikel i Aftonbladet. Nu får vi faktiskt ta och sluta upp med utfrysningen av SD, menade Kinberg Batra. I stället borde Moderaterna försöka hitta stöd av SD i frågor där man kan fälla den rödgröna regeringen, tyckte hon.

Samma dag uttalade sig centerpartiets Annie Lööf om frågan. Hon var måttligt glad över att ha fått besked om utspelet via SMSkvällen innan och ville inte ha något stöd av SD. Strax därefter kom Liberalernas Jan Björklund och sa att inte heller han vill ha stöd av SD för att få igenom allianspolitik.

22 januari: Agendakvällen.

I ett par dagar lugnade snacket ner sig. Sedan drog Anna Kinberg Batra till SVT Agenda och fortsatte snacka om att Moderaterna måste börja prata med till SD, och saken blev återigen aktuell. Anna Kinberg Batra ansåg visserligen att SD fortfarande var rasistiskt eftersom det är ett parti som ställer grupper emot varandra, men att man i ”exempelvis bullerfrågor” borde kunna söka stöd från ett sådant parti.

Jan Björklund pratar lite mer med DN om saken. Hans dröm är att Alliansen får en egen majoritet i riksdagen och att hela det här tjafset i sådana fall inte är något att bråka om, men han säger också att man borde försöka kolla läget med partierna på andra sidan blockgränsen om det parlamentariska läget inte går helt och hållet som Jan Björklund vill.

24 januari: Tonlägestisdagen.

Så var den här, den dag som kommer gå till historien som Tonlägestisdagen. Inom loppet av en timme på twitter skrev Annie Lööf först så här:

Och Jan Björklund så här:

Varför bråkar alla om tonläge nu?

Frågar du Moderaterna så är det Centerpartiets fel. Frågar du Centerpartiet så är det Anna Kinberg Batras fel. Frågar du Jan Björklund så är det tonlägets fel.

Det började i alla fall med att Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson snackade lite med Ekotoch sa såhär:

— Moderaterna kommer då att få välja. Och jag skulle bli djupt förvånad om de skulle välja SD. Moderaterna måste vara ärliga. Antingen ingår de i Alliansen. För Centerns del blir det aldrig aktuellt att förhandla med SD.

Annie Lööf sa att det inte alls betyder att Centerpartiet ska lämna Alliansen. Liberalernas Jan Björklund sa att han inte heller vill förhandla med SD. KD:s Ebba Busch Thor tyckte inte att det här var bra.

— Det är inte bra, säger hon.

Innebär det här att Alliansen är död?

Nej, säger alla i alliansen. De kanske inte är helt överens om vilka man ska prata med och på vilket sätt.

Så, sammanfattat:

Centerpartiet vill prata med Moderaterna eftersom de är en del i Alliansen. Men de vill inte prata i utskotten med SD.

Moderaterna vill prata med SD och med alliansen. Det vill inte Centerpartiet eftersom det i förlängningen blir att Centerpartiet måste förhålla sig till SD.

Liberalerna vill inte heller snacka igenom förslag med SD. De vill hellre kolla över blockgränsen om man kan lösa saker den vägen.

SD vill prata med alla.

KD vill inte snacka om enskilda förslag med SD, men tycker att alliansen ska dunka fram en gemensam budget och att SD sen får göra vadhelst SD vill.

Vad kommer hända härnäst?

Ingen vet. Inte en endaste en.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro