ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alliansen sätter hoppet till osäkra väljare

TT · 9 Dec 2013
Uppdaterad 9 Dec 2013

Statsminister Fredrik Reinfeldt och Moderaterna hoppas på den stora gruppen osäkra väljare. Gruppen kan fortfarande avgöra valet till Alliansens fördel.

klar

Artikellänk är kopierad

Statsminister Fredrik Reinfeldt och Moderaterna backar i SCB:s partisympatiundersökning. Men många väljare är fortfarande osäkra och dem hoppas Reinfeldt i slutändan ska välja hans parti.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och Moderaterna backar i SCB:s partisympatiundersökning. Men många väljare är fortfarande osäkra och dem hoppas Reinfeldt i slutändan ska välja hans parti.Foto: Scanpix

SCB:s stora partisympatiundersökning förra veckan var dyster läsning för Reinfeldt. Alliansen ligger tio procentenheter efter de rödgröna och Moderaternas väljarstöd sjunker.

Men det som inte framgick lika tydligt var att nästan var femte väljare, 17,9 procent, uppgav att de inte vet vilket parti de sympatiserar med. Det är på dem Moderaterna nu hoppas.

Enligt partisekreteraren Kent Persson förbereder man sig för att "börja vinna osäkra väljare". Opinionsinstitutet Novus har tittat närmare på gruppen osäkra väljare. Novus vd Torbjörn Sjöström bedömer att de osäkra fortfarande kan avgöra valet till Alliansens fördel.

– De kan skaka om ordentligt. Men Alliansen måste få en klar majoritet av de osäkra väljarna, säger Sjöström.

De allra flesta osäkra i opinionsmätningarna är inte soffliggare utan går till slut och röstar på valdagen. Och i de senaste valet röstade en klar majoritet borgerligt, enligt Novusmätningen. Den visade också att en majoritet av de osäkra är kvinnor och att de flesta är ointresserade av partipolitik. Sjukvården var viktigaste sakfrågan för de osäkra.

– Man vill inte ha mindre i plånboken, man vill inte ha högre skatter, men vill att man ska bry sig om skola och sjukvård just nu, säger Sjöström.

Tidigare i höst gav Reinfeldt beskedet att Moderaterna inte kommer att gå till val på skarpa löften om skattesänkningar och uppgav att välfärdssatsningar, framför allt på skolan, prioriteras. Det är helt rätt taktik, enligt Sjöström, som hävdar att de osäkras politiska uppfattning påverkas av medier och där har fokus varit på välfärdsfrågor. Taktiken har dock hittills inte ökat stödet i opinionsmätningarna.

– Alliansen upplevs inte kunna hantera välfärdsfrågorna med någon form av solidaritet och empati, säger Sjöström.

En annan trend som gör det riskabelt att redan nu räkna ut Alliansen är att väljarna blivit alltmer lättrörliga och kan snabbare ändra sina partisympatier. Reinfeldt uppgav nyligen i en TT-intervju att han kan få människor som röstade på Vänsterpartiet i förra valet att rösta på Moderaterna om de upplever att partiet säger rätt saker som för Sverige framåt.

LÄS MER
Rödagröna nära egen majoritet
klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro