ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alliansen: Sverige kommer få en regering men det kommer att ta tid

David Peterson · 12 Sep 2018
Uppdaterad 12 Sep 2018
Alliansen vill leda en regering med blocköverskridande samarbete.

Alliansen vill leda en regering med blocköverskridande samarbete. Foto: IBL


Alliansen söker Socialdemokraternas stöd för en regering med blocköverskridande samarbete. "Vi är det i särklass största regeringsalternativet", säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

klar

Artikellänk är kopierad

På en gemensam presskonferens i riksdagen upprepade alliansledarna kravet på att Stefan Löfven avgår. De säger också att deras ambition är att bilda en alliansregering.

– Vi drar slutsatsen att Alliansen är den naturliga regeringsbildaren. Alliansen har vuxit, säger Kristersson på pressträffen.

Men de fyra partiledarna flaggar samtidigt för att det kan ta lång tid.

– Tålamod är höstens viktigaste egenskap, säger Jan Björklund (L).

I en debatt artikel i Dagens Nyheterbeskriver de fyra partiledarna Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) det preliminära valresultatet som extremt jämnt. Men att den nuvarande regeringen samlar mindre än en tredjedel av rösterna.

”Valresultatet är en tydlig signal om att Alliansen har en viktig uppgift att nu försöka forma nästa regering,” skriver de.

Alliansledarna presenterar också en lista på fem punkter över hur de förbereder en regering med ”bred sakpolitisk förankring”.

Listan innehåller bland annat en inbjudan till Stefan Löfven (S) för att bygga en alliansregering på samarbete över blockgränsen. Partiledarna lovar också att ”en kommande alliansregering inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna, för att få igenom sin politik.”

Socialdemokraterna har ännu inte gått ut med något svar på inbjudan.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro