ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alliansen vänder om nedskärning för funktionshindrade

Anders Göransson · 1 Nov 2013
Uppdaterad 1 Nov 2013
Hillevi Larsson med mamma  Marie Arvidsson.

Hillevi Larsson med mamma  Marie Arvidsson. Foto: Urban Brådhe


En mer än 80-procentig nedskärning hotade den dagliga verksamheten för de allra svårast funktionshindrade i Stockholms stad. Men efter kritik backar nu alliansen och drar tillbaka förslaget. – Vi är ödmjuka inför kritiken. Det blir ingen ändring av ersättningen, säger borgarrådet Ewa Samuelsson (KD) till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi, 22, har omfattande funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan. Hon har haft personlig assistans dygnet runt sedan hon var barn – även när hon varit på den dagliga verksamheten. För henne fungerar assistenten som en "förlängd arm", ett nödvändigt hjälpmedel för att hennes liv ska fungera.

Därför var det ett dråpslag när Alliansens budgetförslag, som lades i förra veckan, innehöll en kraftig nedskärning av ersättningen till den dagliga verksamheten för den som, likt Hillevi, har med sig sin personliga assistent. Det skulle handla om en sänkning från 1 117 till 197 kronor per dag.

– Ett sanslöst förslag. I förlängningen kanske inte min dotter skulle vara välkommen på sin verksamhet om stödet sänkts så kraftigt, säger Marie Arvidsson, Hillevis mamma.

Förutom farhågor om att de svårast funktionshindrade skulle ”väljas bort”, väcktes också en oro för att verksamheter inriktade på personer med stora behov skulle tvingas lägga ned.

En stor demonstration mot nedskärningen planerades till måndag.

När Metro sökte Ewa Samuelsson, biträdande socialborgarråd med ansvar för funktionshinderfrågor, blev beskedet först att hon "behövde sätta sig in i alla teknikaliteter”. Senare ringer hon upp:

– Nu ser vi konsekvenserna av det här förslaget, och det är ingen bra besparing. Vi är nu helt överens i alliansen - det blir inga förändringar.

Marie Arvidsson är glad när hon får beskedet.

– Jättebra att man ändrar sig. För hade förslaget gått igenom så skulle det har varit förödande.

Ewa Samuelsson, kristdemokratiskt borgarråd.
Ewa Samuelsson, kristdemokratiskt borgarråd.
klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro