ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alliansen vill skärpa straffen för sexbrott

Erik Paulsson Rönnbäck/TT · 28 Aug 2014
Uppdaterad 28 Aug 2014

Alliansen vill skärpa straffen för sexbrott och utreda frågan om en samtyckeslagstiftning – igen. Vi anser att frågan är akut och att någonting måste hända nu”, säger Anna Thomasson i organisationen Fatta.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thomasson, projektledare i Fatta.
Anna Thomasson, projektledare i Fatta.Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Alliansen vill göra det svårare för våldtäktsmän att bli frikända när de inte förstod att offret var full eller medvetslös. Och frågan om en samtyckeslagstiftning ska utredas – igen.

Kampen mot våldtäkterna hamnar nu på den politiska agendan under slutspurten till valet om drygt två veckor. Allianspartierna i regeringen – Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna – vill att ingen längre ska kunna säga att han eller hon trodde att personen de hade sex med var med på noterna, när verkligheten var en helt annan.

Madeleine Leijonhufvud, professor emeritus i straffrätt vid Stockholms universitet, är en profil i arbetet för en skärpt sexualbrottslagstiftning. Hon tycker att det är ett viktigt förslag att göra det straffbart med oaktsamhet.

– Vi har sett exempel där det varit en rad killar som en efter en har utnyttjat en mycket ung tjej, och där var och en har sagt efteråt att de inte visste att dörren till rummet hade varit låst. Då anses man inte ha uppsåt till brott och kan inte dömas alls som det ser ut i dag.

Regeringen vill införa brottsrubriceringen synnerligen grov våldtäkt som skulle kunna ge hårdare straff, och skärpa straffet för sexköp av barn, människohandel och koppleri. Regeringen har även tillsatt en utredning om en samtyckeslagstiftning, det vill säga om det ska bli olagligt att ha sex med någon som inte har sagt ja. Utredningen är den tredje i samtyckesfrågan och ska presenteras i början av 2016. Organisationen Fatta som lobbar för en samtyckeslag tycker att allianspartierna borde sluta fundera.

– Vi kan inte riktigt förstå vad det är man ska utreda ännu en gång. Vi anser att frågan är akut och att någonting måste hända nu. Det är 2014 i dag, vi måste ha en sexualbrottslagstiftning som säger att min kropp är tillgänglig när jag säger att den är det, och att allt annat är ett nej, säger Anna Thomasson, projektledare i Fatta.

Färre kan dömas med hårdare straff

Förutom skärpningarna på sexualbrottsidan vill Alliansen höja straffen för andra allvarliga våldsbrott. Partierna vill höja minimistraffen för dråp, synnerligen grov misshandel, grov misshandel, grovt rån, grov utpressning, grovt olaga hot och grovt olaga tvång. Statsminister Fredrik Reinfeldts (M) motivering är att landets domstolar i de allra flesta fall i dag utdömer straff som ligger på miniminivån.

Men Madeleine Leijonhufvud, professor emeritus i straffrätt vid Stockholms universitet, varnar för att höjda minimistraff kan leda till att fler gärningsmän går fria.

– Om miniminivån ligger högt så finns en benägenhet i domstolarna att ställa oerhört höga beviskrav. Man sneglar på detta, vad det blir för straff, och kan bli kontraproduktivt. Det är viktigare, särskilt för brottsoffren, att samhället slår fast att ett brott har begåtts. Det ser jag ofta som en direkt följd av att man tycker att det blir ett för långvarigt och hårt straff, särskilt när det handlar om yngre gärningsmän. 

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro