ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alliansen vill väcka misstroendeförklaring

Hugo Ewald · 26 Jul 2017
Uppdaterad 26 Jul 2017
"Den vittnar om en stor naivitet i den svenska statsförvaltningen."

"Den vittnar om en stor naivitet i den svenska statsförvaltningen." Foto: Erik Simander/TT


Alliansen kommer att väcka en misstroendeförklaring mot tre ministrar i regeringen i kölvattnet av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Det meddelade partiledarna under en presskonferens. Även Sverigedemokraterna stödjer förslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Under den blixtinkallade presskonferens Alliansen kallat till meddelade de fyra partiledarna att en misstroendeförklaring kommer att riktas mot tre statsråd: Anna Johansson, Peter Hultqvist och Anders Ygeman. Enligt Alliansen har de inte tagit det ansvar de bör ha tagit i samband med att det kommit fram att Transportstyrelsen riskerar att ha röjt sekretessbelagda uppgifter.

– Flera statsråd har misskött sina ansvarsområden. Det behöver få konsekvenser här och nu, säger Centerpartiets Annie Lööf.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kallar händelsen för det största säkerhetsläckaget sedan Stig Bergling.

– Den vittnar om en stor naivitet i den svenska statsförvaltningen.

Alliansen kommer inte att rikta en misstroendeförklaring mot statsministern, någonting som skulle tvinga hela regeringen att avgå.

– Vi begär att de här tre statsråden avgår, vi begär inte att regeringen avgår. Men oppositionen är alltid beredd på att sådant kan inträffa, säger Jan Björklund.

Även Sverigedemokraterna stödjer förslaget, vilket innebär att det finns en majoritet i riksdagen som kan fälla stadsråden.

– Vi förutsätter att dessa tre ministrar avsätts inom en snar tid och nu verkar alliansen äntligen vilja göra slag i saken och det stöder vi, säger partiledaren Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Det var i går som statsminister Stefan Löfven informerade de övriga riksdagspartiledarna om IT-skandalen på Transportstyrelsen. Efter mötet skulle allianspartierna, liksom V respektive SD, prata ihop sig för att sedan fatta beslut om hur man ska agera.

Mer specifikt kommer nu Alliansen att begära riksdagens talman, Urban Ahlin, kallar in riksdagen för att ledamöterna ska kunna rösta om misstroendeförklaringen. Enligt Anna Kinberg Batra kan omröstningen äga rum inom de kommande veckorna.

Misstroendeomröstningar är ett verktyg som innebär att riksdagens ledamöter kan avsätta ett statsråd eller en hel regering. Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger hittills, ingen av dessa omröstningar har dock varit framgångsrik.

De tre stadsråden, Anna Johansson, Peter Hultqvist och Anders Ygeman, avvaktar att kommentera.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro