ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alliansen vill väcka misstroendeförklaring – det här är vad det innebär

Hugo Ewald · 23 Jul 2017
Uppdaterad 26 Jul 2017
Partiledare från Alliansen och Sverigedemokraterna har öppnat för misstroendeförklaring mot flera statsråd.

Partiledare från Alliansen och Sverigedemokraterna har öppnat för misstroendeförklaring mot flera statsråd. Foto: Henrik Montgomery/TT


I kölvattnet av skandalen kring Transsportstyrelsens hantering av känsliga uppgifter har flera partiledare öppnat upp för en misstroendeförklaring mot regeringen. Det här är vad det innebär.

klar

Artikellänk är kopierad

Under den senast veckan har det briserat kring Transportstyrelsen och regeringen efter att det kommit fram att Transportstyrelsen riskerar att ha röjt sekretessbelagda uppgifter som ett resultat av Transportstyrelsen i samband med en IT-upphandling gjort avsteg från sina egna riktlinjer och flera lagar. Som ett resultat av detta har nu partiledare från Alliansen och Sverigedemokraterna meddelat att de kommer att öppna för en misstroendeförklaring mot flera ansvariga statsråd.

– För Moderaternas del kan det mycket väl bli dags att rikta misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd som brustit i ansvar i säkerhetsskandalen, sade till exempel Moderatledaren Anna Kinberg Batra till nyhetsbyrån TT under fredagen.

Men vad innebär egentligen en misstroendeförklaring?

I grunden kan man säga att misstroendeförklaringar, som regleras i Regeringsformen, är ett verktyg som innebär att riksdagens ledamöter kan avsätta ett statsråd eller en hel regering. Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger hittills, ingen av dessa omröstningar har dock varit framgångsrik.

Det närmaste till en misstroendeförklaring som ägt rum var i samband med att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommunisterna drev en misstroendeomröstning mot den dåvarande statsministern Thorbjörn Fälldin. 175 röstade emot och 174 för.

En omröstning om en misstroendeförklaring väcks om minst 35 av riksdagens ledamöter vill det. För att misstroendeförklaringen ska gå igenom måste minst 175 riksdagsledamöter, en majoritet, stödja den.

Om det är statsministern som avsätts via en misstroendeförklaring måste hela regeringen avgå. Regeringen kan då inom en vecka upplösa riksdagen och utlysa extra val.

Det här är inte första gången Stefan Löfvens regering drabbas av ett omröstning om en misstroendeförklaring. I samband med att Löfven drog tillbaka det nyval han utlyste i samband med att regeringens budget inte gick igenom drev Sverigedemokraterna en omröstning mot Löfven. 45 ledamöter röstade för, 133 emot och 155 avstod från att rösta.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro