ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Alliansen: DÖ har fallit

Ida Gustafsson · 9 Okt 2015
Uppdaterad 9 Okt 2015
Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C). Anna Kinberg Batra (M) och Ebba Busch Thor (KD). ARKIVBILD. 

Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C). Anna Kinberg Batra (M) och Ebba Busch Thor (KD). ARKIVBILD.  Foto: Anders Wiklund/TT


KD:s nej till decemberöverenskommelsen spred sig snabbt. Samtliga partier i Alliansen anser att DÖ har fallit. "Upprörande", säger statsminister Stefan Löfven i en kommentar till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Samtliga partier i Alliansen säger att  decemberöverenskommelsen  har fallit efter KD:s omröstning. Moderaternas partiledare uppgav på en snabbt inkallad pressträff att DÖ har fallit även i deras ögon.

"Det är upprörande att de borgerliga partierna bryter en överenskommelse som de skrivit under och försvarat inför väljarna", säger statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

► LÄS MER: Statsvetare: Nedröstningen av DÖ betyder ingenting

På pressträffen utanför Stockholms stadshus berättade moderatledaren också att hon inte kommer ställa sig bakom SD:s planerade misstroendeförklaring till finansminister Magdalena Andersson (S). Att Decemberöverrenskommelsen kom till var till stor del beroende på att Anna Kinberg Batra själv drev på: 

– Det var nödvändigt just då. Nu kan jag konstatera att den har fallit. Jag konstaterar att den är upphävd och nu måste vi jobba vidare. Jag leder Alliansen för att bli starkare politiskt och det kan man se i våra fyra budgetförslag, säger hon till Aftonbladet. 

Även Centern bekräftar för TT att man betraktar  Decemberöverenskommelsen  som död. 

"I och med att ett parti nu har lämnat  decemberöverenskommelsen  innebär det att den är upphävd i sin nuvarande form", säger Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson i en skriftlig kommentar.

Jan Björklund, Folkpartiets ledare, uppger att DÖ i sin nuvarande form har fallit: 

– Det som nu kan hända, det är en öppen fråga. Från Folkpartiets sida vill vi undvika att Sverige kastats in i ett politiskt kaos, men det går ju inte att utesluta tyvärr, säger han till TT. 

Anna Kinberg Batra meddelade på pressträffen att nyvalsinistrumentet är något som regeringen får använda, rapporterar TT. På frågor om Alliansens framtid sa moderatledaren: 

– Jag tänker ta ledarskap både för alliansen och för att moderaterna ska ta bättre beslut, säger hon till TT. 

► LÄS MER: Kd lämnar DÖ – överrenskommelsen nedröstad

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro