ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allianspartierna: Sätt psyksjuka i fängelse

Andréas Jelvefors · 6 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

VÅRD. Den borgerliga regeringen vill ha en ny lag som gör det möjligt att sätta psykiskt störda brottslingar i fängelse. Centern och folkpartiet vill gå längre – avskaffa rättspsykiatrisk vård som påföljd helt.– Den som inte är mer psykiskt sjuk än att denne vet vad han eller hon gjort ska låsas in. Behöver man vård ska man få det i fängelse. Och bedöms personen fortfarande som samhällsfarlig efter avtjänat straff ska denne få fortsatt vård i stället för att släppas ut, säger Johan Pehrson, partiets socialpolitiske talesman.

Brottslingar som är så psykiskt sjuka att de inte inser sina gärningar vill folkpartiet inte döma alls. De bör få tvångsvård i stället för att, som i dag, dömas till rättspsykiatrisk vård.– Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning bedöms olika i hela landet. Genom att ta bort denna påföljd får vi ett mer rättssäkert system. Och folk som är otillräkneliga slipper bli dömda till inlåsning för något  de inte vet att de gjort, fortsätter Johan Pehrson.

Centerns hållning är i linje med folkpartiets, skriver tidningen Riksdag och Departement.Justitieminister Beatrice Ask(m) ställer sig bakom det departementsförslag från januari som innebär att psykiskt sjuka som  begått allvarlig brottslighet ska kunna dömas till fängelse om behovet av rättspsykiatrisk vård är litet eller obefintligt. Enligt FNs Konvention om medborgerliga och politiska rättigheter finns inget hinder för de länder som vill sätta psyksjuka i fängelse.

Tidigast våren 2008 beräknas riksdagen kunna fatta beslut om ny lag om påföljder för psykiskt störda lagöverträdare.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro