ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allianssprickan växer – Björklund och Lööf kritiska till M

David Peterson · 5 Nov 2018
Uppdaterad 5 Nov 2018
Annie Lööf (C) hade velat ha ett sonderingsuppdrag av talmannen.

Annie Lööf (C) hade velat ha ett sonderingsuppdrag av talmannen. Foto: IBL


Centerledaren Annie Lööf tycker inte att ett samarbete mellan Alliansen och MP diskuterats på djupet. Hon är kritisk till att talmannens beslut om en statsministeromröstning. “Jag och Centerpartiet beklagar att jag inte fått möjligheten att sondera, skriver hon på Instagram.

klar

Artikellänk är kopierad

I nästa vecka kommer riksdagen att rösta om Ulf Kristersson (M) som statsminister. Enligt både Kristersson och talman Andreas Norlén finns det inte i nuläget förutsättningar för fler sonderingar. Men C-ledaren Annie Lööf håller inte med.

“Tisdagens gruppsamtal hos talmannen förstärkte min bild av att fördjupade samtal över blockgränsen mellan framför allt Alliansen och MP skulle vara bra. Ett sådant samarbete, som kan se ut på flera olika sätt, skulle vara bra för Sverige, hålla ihop Alliansen och göra oss till den största konstellationen i riksdagen,” skriver hon på Instagram.

LÄS MER
Kristersson (M) vill ha med hela Alliansen

Lööf beklagar

Annie Lööf beklagar att talmannen inte gett henne ett sonderingsuppdrag.

“Tyvärr har ett sonderingsuppdrag för mig med målet att hitta en lösning som gör att Alliansen kan hålla ihop stoppats av M och KD. Det är därför talmannen idag väljer att gå fram med en skarp omröstning i kammaren istället för att ge mig sonderingsuppdraget,” skriver hon vidare.

Allianskollegan Jan Björklund (L) skriver på Twitter att är förvånad över att Moderaterna stoppade Lööf från att sondera.

”Alliansen behöver samarbeta med något parti för att kunna regera; märkligt att avfärda MP och ta risken att i stället bli helt beroende av SD,” skriver han.

V kommer rösta nej

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har kommenterat beskedet från talmannen.

“Nu har talmannen aviserat att riksdagen ska ha omröstning om Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister, troligen i mitten av nästa vecka. Vänsterpartiet kommer självklart att rösta nej till Kristersson,” skriver han på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro