ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allmän screening för prostata: "Skulle rädda livet på en massa män"

Malin Jansson · 11 Feb 2018
Uppdaterad 11 Feb 2018
Kjell Brissman, styrelseordförande på Prostatacancerförbunde.,

Kjell Brissman, styrelseordförande på Prostatacancerförbunde., Foto: Shutterstock


Socialstyrelsen har sagt nej till allmän screening för prostatacancer, men imorgon presenteras en ny bedömning. "Det skulle rädda livet på en massa män", säger Kjell Brissman, styrelseordförande för Prostatacancerförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år får omkring 10 000 män beskedet om att de drabbats av prostatacancer. Cancersjukdomen utgör landets allra vanligaste och det är framförallt äldre män över 50 år som drabbas, genomsnittsåldern ligger på 70 år, enligt Prostatacancerförbundet.

Ju tidigare upptäckt desto större är chansen att överleva, menar Kjell Brissman, styrelseordförande för Prostatacancerförbundet, som därför länge velat inför allmänna kontroller. Cirka 2 400 män dör årligen, och precis som kvinnor kallas till mammografi bör män över 45 år också kallas till regelbundna prostatacancerkontroller, hävdar han.

– Jag vill inte jämföra mig med kvinnor, vi jobbar för vår sak. Men faktum är att det skulle rädda livet på en massa män. Tidig upptäckt – det är där som nyckeln sitter, säger Kjell Brissman.

Socialstyrelsen har dock sagt nej till allmän screening för prostatacancer, det enligt en rekommendation från 2014. Istället har männen själva fått avgöra om de vill göra en undersökning eller inte.

Argumentet är att regelbundna kontroller kan medföra risk för behandling i onödan– och därav och risk för onödig oro. Dessutom ger behandlingen ofta biverkningar i form av försämrad erektionsförmåga.

Men sedan dess har nya forskningsresultat presenterats som gör att frågan åter aktualiserats. Socialstyrelsen har gjort en ny bedömning – vilken ska komma att presenteras imorgon.

– De har skyllt en massa på onödig behandling. Eftersom PSA-värden finns i kroppen från början finns risk för onödiga ingrepp, absolut. Men vi ser ändå att allmänscreening skulle rädda en massa liv och det är det som är det viktiga, säger Kjell Brissman.

pil
Så undersöks prostatacancer:

Det första steget är oftast att läkaren tar ett PSA-prov, vilket är ett enkelt blodprov som mäter prostataspecifikt antigen som är ett protein som bildas i prostatakörteln. Proteinet finns normalt i låga halter i blodet men vid prostatacancer är halterna förhöjda.

Den metod som utvärderas av Socialstyrelsen är screening för prostatacancer med PSA-prov, kompletterat med annat diagnostiskt test för ökad träffsäkerhet i resultatet. Metoden har utvärderats för män i åldersgruppen 50-70 år.

Källa: Källa: Socialstyrelsen, Prostatacancerförbundet

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro