ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allmännyttan: Avskaffa möjligheten till lägenhetsbyten

Filip Joelsson · 10 Maj 2018
Uppdaterad 10 Maj 2018
Åtta representanter från allmännyttan skriver i debattinlägget att de vill slopa möjligheten att byta lägenheter.

Åtta representanter från allmännyttan skriver i debattinlägget att de vill slopa möjligheten att byta lägenheter. Foto: Wikimedia Commons


Om bytesrätten avskaffas försvinner en stor del av svarthandeln på bostadsmarknaden. Det skriver åtta representanter från allmännyttan på DN Debatt.

klar

Artikellänk är kopierad

”En av Sveriges största utmaningar är att skapa en bostadsmarknad som fungerar för fler”, skriver åtta representanter från allmännyttan i DN debatt. 

I debattinlägget presenteras sju punkter som författarna menar skulle gynna den svenska bostadsmarknaden och slå hål på dagens utveckling med svarta hyreskontrakt, trångboddhet och brister i integrationen.

En av punkterna handlar om att helt ta bort, eller kraftigt begränsa, möjligheten att byta lägenhet för den som i dag har ett förstahandskontrakt.

”Om bytesrätten avskaffas skulle grunden för den största delen av svarthandeln med lägenheter försvinna. Därför behöver politiken överväga att avskaffa eller kraftigt begränsa bytesrätten, så att byten endast är möjligt i undantagsfall”, skriver de i debattinlägget.

Utöver att ta bort bytesrätten föreslår representanterna från allmännyttan även att köp av hyreskontrakt måste kriminaliseras, att ett tak för antalet boende per lägenhet måste införas samt att inkomstkraven som finns i dag bör tas bort, eller sänkas.

”Genom ett sänkt eller borttaget krav på inkomst för att få teckna hyresavtal kan fler få ett förstahandskontrakt och etablera sig på bostadsmarknaden”, skriver de.

pil
Förslagen i debattinlägget:

Avskaffa eller begränsa bytesrättenKriminalisera köp av hyreskontraktInför ett tak för antal boende per lägenhetFörändra lagen om eget boendeSänk eller ta bort inkomstkravet heltInför nytt alternativ till kösystemBygg mer och bygg blandat

Källa: Källa: DN Debatt.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro