ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allmännyttan kan höja mest i år igen

Anders Göransson · 23 Aug 2012
Uppdaterad 23 Aug 2012

I fjol höjdes allmännyttans hyror mer än privatvärdarnas – för första gången sedan början av 1990-talet. Ett trendbrott, som ser ut att stå sig även i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, var hyreshöjningen hos de kommunala bostadsbolagen förra året i snitt 2,6 procent, att jämföra med 2,3 procent hos de privata värdarna.

– Det lutar åt samma tendens i år, om än inte lika stark, säger Roland Sernlind, förhandlingsansvarig på Sabo, som organiserar de allmännyttiga bostadsföretagen.

I år står det klart att allmännyttans hyror höjs med i snitt 2,47 procent, medan utfallet på den privata sidan inte är helt klart.

Länge var allmännyttans hyror i praktiken normerande för hyresförhandlingarna när privatvärdarnas hyror skulle sättas. 

När lagen ändrades 2011 och den kopplingen försvann fanns farhågor om att de privata hyrorna skulle sticka i väg rejält. 

Men det tycks alltså snarare ha blivit tvärtom – de kommunala bolagen har höjt mest.

Reinhold Lennebo, vd vid Fastighetsägarna Sverige, tror att den nya lagstiftningen, där man ska förhandla om bruksvärdet för varje lägenhet, har haft betydelse.

– De kommunala bolagen har blivit mer noga än tidigare med att ta ut en högre hyra, säger han.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Pär Svanberg tycker inte att man ska se SCB-siffrorna som bevis för att allmännyttan höjer hyrorna mest just nu.

– SCB redovisar hur den allmänna hyresnivån förändrats, och då kommer även nyproduktion med och hyreshöjningar som skett i samband med ombyggnad. Skillnaden kan bero på att allmännyttan har byggt mer, vilket påverkat hyresnivån.

Är nöjd trots hyreshöjningar

Lasse Nyqvist, 32, bor i en lägenhet i Hammarbyhöjden i södra Stockholm, som han hyr av det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder.

– I fjol fick vi först höra att vi riskerade hyreshöjningar med 4–5 procent, men när förhandlingarna var klara blev det betydligt lägre, omkring 2 procent, säger han.

Även om hyran stiger ser han stora fördelar med att bo i hyresrätt.

– Jag vill slippa ge mig in i den där djungeln, där man ska göra något slags karriär på sin bostad. Dessutom får man hjälp snabbt av värden om något behöver fixas i lägenheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro