ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt du behöver för att få jobbet i Silicon Valley

Elisabeth Braw · 12 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Johan Mickelin, 26, jobbar som IT-konsult i San Francisco. – Man måste våga ringa upp företag. 

Johan Mickelin, 26, jobbar som IT-konsult i San Francisco. – Man måste våga ringa upp företag.  Foto: Elisabeth Braw


klar

Artikellänk är kopierad

Silicon Valley är många svenskars dröm. Men hur gör man för att få jobb där och hur svårt är det att få visum? Metro Teknik ger dig tipsen.När Johan Mickelin, nu 26, besökte San Francisco för drygt tre år sedan bestämde han sig för att han ville bo där. Efter examen från KTH fick han praktik på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i San Francisco/Silicon Valley, och under tiden sökte han jobb på amerikanska företag.

Det lyckades: Mickelin jobbar nu som IT-konsult på San Francisco-baserade Taxaccord. – Man måste våga ringa upp företag och säga ”när får jag komma på intervju?”. Men säg med en gång att du inte har visum, säger Johan Mickelin.– Företagen gör en en tjänst genom att sponsra visumet, så det är viktigt att skapa kontakter. Leta upp svenska organisationer. Svenskar på orten är ofta villiga att hjälpa en.För att få det vanligaste arbetsvisumet, ett så kallat H 1 B-visum, måste man ha ett anställningserbjudande från ett amerikanskt företag, eftersom arbetsgivaren sponsrar visumet. De ansökningar som har inkommit den 1 april får vara med i utdelningen senare samma månad. Utdelningen sker numera, på grund av det stora antalet sökande, ge­nom lottning.Vill man ansöka om H 1 B-visum i år bör man alltså omgående leta jobb. Även om man vinner visumlotteriet i april får man inte börja jobba förrän den 1 oktober, vilket gör många potentiella arbetsgivare tveksamma.– Men om det är ett stort företag kan man erbjuda sig att jobba åt dem i Europa under tiden, föreslår Johan Mickelin.Det finns dock andra alternativ. Har man specialkunskaper kan man söka jobb på amerikanska företags Europa-kontor och hoppas på att sedan bli förflyttad till USA. 

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro