ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt du behöver veta om föräldrapenning – i 6 punkter

Niklas Wennergren · 27 Apr 2016
Uppdaterad 10 Maj 2017
Föräldrar får 480 dagar föräldrapenning att dela på.

Föräldrar får 480 dagar föräldrapenning att dela på. Foto: Jessica Gow/TT


Funderar du på att skaffa barn? Det här behöver du veta om föräldrapenningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilka får föräldrapenning?

Foto: Alamy

 Här är några av de grupper som har rätt till föräldrapenning:

• Barnets biologiska föräldrar.

• Den som bor tillsammans med föräldern och…

    … har eller har haft andra gemensamma barn med föräldern.

    … är eller har varit gift med föräldern.

    … är eller har varit registrerad partner med föräldern.

• Adoptivföräldrar.

• Särskilt förordnad vårdnadshavare.

Tänk på

• Du som är gravid har möjlighet att ta ut föräldrapenning från och med den 60:e dagen före beräknad förlossning.

• Under föräldrautbildning har båda föräldrarna rätt till föräldrapenning.

Experten: 

– Tala om för din arbetsgivare i god tid: ”Vi ska få barn och jag kommer vara föräldraledig då och då ungefär”. Så att man har en bra kommuniktion med arbetsgivaren från start, det är alltid bra, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.

Hur mycket får jag i föräldrapenning?

Det finns tre olika ersättningsnivåer:

• Sjukpenningnivå – lite mindre än 80 procent av din inkomst.

• Grundnivå – 250 kr/dag, gäller om du har haft låga eller inga inkomster alls.

• Lägstanivå – 180 kr/dag (60 kr/dag för barn födda före den 1 juli 2006).

Experten: 

– Kolla med arbetsgivaren vad som gäller för just dig. Det är jättevanligt i dag att man har så kallade utfyllnadsavtal. Som till exempel statligt anställd får man 90 procent av sin lön och det finns inget ersättningstak så man får 90 procent av hela lönen, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.

Så räknar du ut din sjukpenning

SGI * 0,97 * 0,8 / 365 = ersättning/dag

• SGI, sjukpenninggrundande inkomst, är din beräknade årsinkomst av arbete – om du är anställd oftast din månadslön gånger tolv.

• Den högsta möjliga ersättningen per dag är 942 kronor. Gränsen går vid årsinkomster på 443 000 kronor (tio prisbasbelopp, 2016).

• På Försäkringskassans webbplats kan du få hjälp med att räkna ut hur stor din föräldrapenning blir.

Experten:

– Om du inte har gjort det än, skaffa elektroniskt bank-ID. Använd de elektroniska tjänsterna. Det blir mycket svårare  att räkna på det här med papper och penna än med hjälp av beräkningsverktygen, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.

Hur länge?

Foto: Joshua Rainey/Alamy

Sammanlagt 480 dagar:

• 195 dagar/förälder på sjukpenningnivå.

• 45 dagar/förälder på lägstanivå.

Tänk på 

• 90 dagar på sjukpenningnivå är reserverade för varje förälder, övriga dagar kan avstås till den andra föräldern. För barn födda innan 2016 är 60 dagar reserverade för varje förälder.

• Tvillingföräldrar har rätt till ytterligare 180 dagar med föräldrapenning.

Experten 

– För att få ut 80 procent av sin lön måste man använda föräldrapenningen sju dagar i veckan, man kan inte ta fem dagar i veckan bara. Tar man fem dagar får man mycket lägre, kanske 60–70 procent. Det är viktigt att komma ihåg, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.

Så kan du ta ut föräldrapenningen

Foto: Iakov Filimonov/Alamy

• Du kan ta ut föräldrapenningen som hel, tre fjärdedels, halv, en fjärdedels eller en åttondels ersättning beroende på hur mycket du arbetar samtidigt. Arbetar du en fjärdedel av normal arbetstid kan du ta ut tre fjärdedelars föräldrapenning och så vidare.

• Du kan ta ut föräldrapenning till och med den dag ditt barn fyller 12 år eller när barnet slutar i årskurs fem. Men efter att barnet har fyllt 4 år kan ni bara spara 96 dagar sammanlagt.

• Under barnets första år kan båda föräldrarna ta ut föräldrapenning för samma dagar. Föräldrarna kan som mest ta ut 30 sådana dubbeldagar. Dubbeldagarna kan bara tas från era gemensamma 240 dagar och inte från de 90 dagarna som är reserverade för varje förälder.

• På Försäkringskassans webbplats kan du få hjälp med att planera hur du ska ta ut dina dagar med föräldrapenning.

Experten: 

– Gör det till ett gemensamt projekt. Planera ihop och börja i tid. Sen handlar det ofta om: Hur länge kan vi vara hemma? Vad får vi för ekonomi då? Då är ett bra riktmärke att kolla på när barnet kan börja på förskolan, den perioden blir ju viktigast att täcka. När man har den gjord då blir det lite lättare att planera perioden däremellan, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.

Jämställdhetsbonus

Foto: N J Gargasz/Alamy

• Om du och din partner delar lika på föräldrapenningen får ni en jämställdhetsbonus. Bonusen börjar betalas ut när båda föräldrarna tar ut fler än de 90 dagar som är reserverade för varje förälder.

• Ni får 50 kr/dag (gäller inte lägstanivå-dagarna). Från och med 2016 är maxbeloppet 10 500 kr/år (15 000 om ni har tvillingar). Jämställdhetsbonusen är skattefri.

• Nästa år kan dock bonusen vara ett minne blott. Regeringen tycker inte att bonusen fått avsedd effekt och vill avskaffa den.– Tanken är att jämställdhetsbonusen tas bort den 1 januari 2017, sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till Dagens Nyheter i höstas.

Experten: 

– De utvärderingar som har gjorts har visat att den har inte varit så effektiv i sitt syfte, det vill säga att få pappor att använda fler dagar och mammor att gå tillbaka till jobbet tidigare. Vi får väl ser hur det blir i riksdagen men som det ser ut nu lär den försvinna till nästa år, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.

►LÄS MER: Så maxar du din föräldraledighet

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Wennergren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro