ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt du behöver veta om Kavanaugh och domarvalet i USA

Linnea Bergman · 28 Sep 2018
Uppdaterad 28 Sep 2018
Brett Kavanaugh, Donald Trump och Christine Blasey Ford är alla viktiga personer i spelet om vem som ska få nästa domarpost i USA:s högsta domstol.

Brett Kavanaugh, Donald Trump och Christine Blasey Ford är alla viktiga personer i spelet om vem som ska få nästa domarpost i USA:s högsta domstol. Foto: IBL.


Trumps kandidat till högsta domstolen, Brett Kavanaugh, har hamnat i blåsväder efter anklagelser om sexuella övergrepp. Turerna har varit många. Metro hjälper dig att få koll på vad som hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem är Brett Kavanaugh?

53-åriga Brett Kavanaugh är president Donald Trumps kandidat till posten som näste domare i Högsta domstolen. Hans senaste tjänst har varit som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia. Han har tidigare arbetat under tidigare presidenten George W Bush och för åklagaren Ken Starr när han utredde Bill Clintons affär med Monica Lewinsky och en fastighetshärva Clinton var inblandad i. Brett Kavanaugh beskrivs som en mycket konservativ domare, vilket bland annat innebär att han vill att grundlagen ska tolkas strikt.

Vad har han anklagats för?

Den 51-åriga psykologiprofessorn Christine Blasey Ford har anklagat Brett Kavanaugh och en vän till honom för ett sexuellt övergrepp för 36 år sedan 1982 på en fest i Maryland nära Washington. Brett Kavanaugh och hans vän ska ha dragit in henne i ett rum, hållit fast henne och försökt dra av henne kläderna. Hon lyckades till sist ta sig loss och låsa in sig i ett badrum. Hon var vid tillfället 15 år och killarna var 17 år.

LÄS MER
350 tidningar i gemensam protest mot Trumps mediaattacker

Finns det fler anklagelser?

Ja, en annan kvinna har berättat om att Kavanaugh antastade henne på en fest på 1980-talet, har tidningen The New Yorker rapporterat om. Hon vill nu att FBI ska undersöka fallet.

Brett Kavanaugh frågas ut av justitieutskottet i USA:s senat. Foto: IBL.
Brett Kavanaugh frågas ut av justitieutskottet i USA:s senat. Foto: IBL.

Vad hände under utfrågningarna?

Under torsdagen frågades både Christine Blasey Ford och Brett Kavanaugh ut i justitieutskottet i USA:s senat under totalt nästan nio timmar. Hon gav en detaljerad beskrivning av händelseförloppet med en röst som var nära att spricka. Hon sa även att händelsen påverkat henne mycket efteråt. Brett Kavanaugh förnekade att han utsatt Christine Blasey Ford för någonting. Han sa att hans namn och hans familj smutskastats och att hans karriär var i fara.

Hur reagerade Donald Trump på utfrågningen?

Han twittrade sitt stöd och kallade Kavanaughs vittnesmål starkt, ärligt och gripande.

Vad innebär en post som domare i högsta domstolen?

I Högsta domstolen i USA finns nio ledamöter. De tolkar den amerikanska grundlagen och deras beslut fungerar som prejudikat för andra domstolar.

Varför är den här utnämningen så viktig?

Eftersom domarna utses på livstid och bara kan avgå frivilligt och inte avsättas kan de sätta avtryck på USA:s samhälle i årtionden framöver. Den tidigare domaren Anthony Kennedy som nu väljer att gå i pension har ofta fungerat som vågmästare och röstat liberalt i frågor som rör medborgeliga fri- och rättigheter. Nu finns det krafter som hoppas att Brett Kavanaugh ska ta högsta domstolen i en mer konservativ riktning. Abortmotståndare hoppas att valet av honom ska kunna leda till restriktioner i landets abortlagstiftning. Donald Trump har själv sagt att han vill ha en pro life-domare, alltså en domare som är mot fri abort.

Vad händer nu?

Den amerikanska senatens juridiska kommitté röstade under fredagskvällen för att rekommendera Brett Kavanaugh till ny domare i Högsta domstolen.

Det betyder att frågan att avgöras av senaten, något som tidigast kommer ske i nästa vecka.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro