ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt färre äter p-piller i Sverige – fler vill "att det ska vara naturligt"

Linnéa Borgert · 1 Aug 2017
Uppdaterad 1 Aug 2017
Spiral blir allt mer populärt. Till skillnad från p-piller.

Spiral blir allt mer populärt. Till skillnad från p-piller. Foto: TT/IBL


Användandet av p-piller har minskat det senaste halvåret, samtidigt som fler väljer p-stav eller spiral. Men långt ifrån alla som slutar med p-piller går över till långtidsverkande preventivmedel.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid årsskiftet blev hormonella preventivmedel gratis för personer under 21 år. Trots det har användningen av korttidsverkande preventivmedel, som p-piller, minskat det senaste halvåret. Det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram, rapporterar flertalet medier.

Fler använder istället långtidsverkande preventivmedel, som p-stav och spiral – men inte lika många som slutar med p-piller, menar Helena Kopp Kallner, gynekolog och forskare vid Karolinska institutet.

– Det är ett problem att användningen av p-piller minskar mer än långtidsverkande preventivmedel ökar. Det finns ett glapp helt enkelt, säger hon till SVT.

LÄS MER
5 saker alla borde veta om p-piller

– Det finns en trend som tyder på att man söker sig mot mindre effektiva metoder i strävan efter att det ska vara naturligt.

Enligt Helena Kopp Kallner är p-piller det preventivmedel som flest personer uppger att de är missnöjda med och det får ett allt sämre rykte. Själv förespråkar hon de långtidsverkande preventivmedlen, eftersom de är tryggast, säger hon till SVT.

– Det är viktigt att vi lär ut ännu mer om de olika alternativen. Det finns ett mönster som tyder på att man genast tänker på p-piller när man tänker preventivmedel. Och då går man till sin mottagning och säger: ”Jag vill ha p-piller”.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro