ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler använder cykelhjälm – men stora skillnader i landet

Filip Joelsson · 31 Okt 2018
Uppdaterad 31 Okt 2018
Stockholmarna är bäst i landet på att använda cykelhjälm, enligt NTF:s årliga cykelhjälmsmätning.

Stockholmarna är bäst i landet på att använda cykelhjälm, enligt NTF:s årliga cykelhjälmsmätning. Foto: TT


Användandet av cykelhjälm ökar i landet i stort, visar nya siffror. Men skillnaderna i användandet är stora beroende på var i landet man bor.

klar

Artikellänk är kopierad

Fyra av tio vuxna använder cykelhjälm, visar Nationionalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF:s, årliga cykelhjälmsmätning. Den består av över 100 000 observationer i landets samtliga län. Det är en ökning med två procentenheter sedan 2017.

Bäst på att använda cykelhjälm är boende i storstadsregionerna. I Stockholm använder till exempel sju av tio cyklister hjälm, och i Göteborg ungefär fem av tio. I Norrbotten, Gävleborg och på Gotland använder å andra sidan så få som två av tio vuxna cykelhjälm.

Många skippar hjälm trots krav

Trots att alla barn under 15 år omfattas av cykelhjälmslagen använder långt ifrån alla barn hjälm när de cyklar, visar NTF:s undersökning. Nationellt sett använder 58 procent av barnen hjälm, och även i denna grupp är användningen högre i storstäderna.

2017 dog 26 cyklister i trafiken. 2 000 skadades allvarligt och 240 mycket allvarligt, enligt rapporten. 8 av 10 som skadar sig allvarligt gör det i samband med singelolyckor.

”Använd dubbdäck”

Marie Nordén, generalsekreterare på NTF, menar att det finns mycket att göra för att förebygga olyckorna, utöver att använda hjälm.

– När hösten och vintern kommer är däckens friktion mot körbanor med fuktiga löv och isbildning sämre, då kan det vara bra med dubbdäck på cykeln. Se till att synas ordentligt med reflexer och fungerande lyktor för det blir allt mörkare där ute, säger hon i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro