ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler barn häktas i Stockholm: ”Kan vara väldigt skadligt”

Anton Gustafsson · 23 Jul 2019
Uppdaterad 23 Jul 2019

Under första kvartalet 2019 häktades 28 barn i Stockholm, det är 18 fler än förra året under samma tidsperiod. Foto: TT


Trots att det krävs "synnerliga skäl" till att häkta en person under 18 år så ökar antalet häktade barn i Stockholm. Enligt rättsexperten Dennis Martinsson är det betydligt allvarligare att låsa in ett barn än en vuxen. ”Det kan leda till psykiska skador”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Antalet häktade barn i Stockholm har ökat kraftigt de senaste åren, enligt Sveriges Radio.

Var: Stockholm.

När: Första kvartalet 2019 har antalet häktade barn ökat kraftigt.

Vilka: Det visar siffror från Åklagarmyndigheten.

Hur: Under förra året satt totalt 10 personer under 18 år på Stockholms häkten. Under årets första kvartal har den siffran nästintill tredubblats.

Varför: Enligt ungdomsåklagare Sara Stolper beror det på att allt fler barn begår brott med höga straffvärden.

LÄS MER
Anklagelserna mot världsstjärnan ASAP Rocky – detta har hänt

En person under 18 år får bara häktas om det föreligger så kallade "synnerliga skäl", trots att de är straffmyndiga. Dennis Martinsson är universitetslektor i rättsvetenskap och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet. Han menar att det är av yttersta vikt att rättsväsendet håller fast vid den principen.

– Man ska ha klart för sig att alla typer av ingripanden från statens sida, speciellt när det gäller olika typer av frihetsberövande åtgärder, påverkar barn betydligt mycket starkare än det påverkar vuxna personer, säger han.

Dennis Martinsson menar att det finns fler faktorer man måste väga in när man beslutar att häkta ett barn jämfört med när en vuxen häktas.

Dennis Martinsson menar att även om vuxna också påverkas negativt av att sitta inlåsta så kan en liknande behandling för barn medföra bestående men.

– Rent psykologiskt har barn mycket svårare att hantera instängdheten och isoleringen som en häktning innebär. Det är mer psykiskt påfrestande för någon under 18 att sitta häktad och det kan i värsta fall leda till psykiska besvär senare.

Vad innebär "synnerliga skäl" när man pratar om att häkta barn?

– Det står inte uttryckligen i lagtexten vad som menas med synnerliga skäl. Men utifrån tidigare rättsfall kan man se att domstolen i bedömningen ska väga in barnets ålder, allvaret i det brott som barnet misstänks för samt av vilket skäl man är häktad. Utgångspunkten är dock att om man hittar ett alternativ till häktningen så ska det användas. Det kan handla om placera barnet på ungdomshem till exempel.

LÄS MER
JO sågar polis och domstol – våldtäktsärende tog åtta år

”Kan leda dem längre in på brottens bana”

Dennis Martinsson anser att det finns flera anledningar till att man bör vara försiktig med att låsa in barn. En av dem är rent biologisk.

– Unga människors hjärnor är inte fullt utvecklade. De har inte det konsekvenstänk och den impulskontroll som en vuxen har, den biten är inte fullt utvecklat förrän man är 25 år. De kan inte alltid koppla sina brottsliga handlingar till vad konsekvenserna blir, det har man kunnat visat genom hjärnforskning. Man förstår inte alltid till fullo varför man är inlåst, därför kan det ta väldigt hårt på ett barn och i värsta fall leda dem längre in på brottens bana.

Utöver de biologiska faktorerna så finns det även kriminologisk forskning som talar för att man ska ta det mer varsamt med unga brottslingar.

– Även en om en person begår brott i låg ålder så avtar den brottsliga aktiviteten ofta ganska snabbt. Hos de allra flesta blir den brottsliga karriären blir väldigt kort, det är endast ett fåtal människor som fortsätter med detta i vuxen ålder.

LÄS MER
Riksdagspartier vill att fler barn ställs inför rätta – sågas av expert
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro