ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler bedrägerier med Bank-id – så här skyddar du dig

Hugo Ewald · 24 Mar 2017
Uppdaterad 24 Mar 2017
Så sent som under onsdagen slog polisen larm om en Facebooksida som låtsades vara just Skatteverkets kundtjänst.

Så sent som under onsdagen slog polisen larm om en Facebooksida som låtsades vara just Skatteverkets kundtjänst. Foto: Jessica Gow/TT


Det har blivit allt vanligare med bedrägerier som har som syfte att lura av privatpersoner koden till dennes Bank-id, rapporterar Expressen. Får en bedragare tillgång till koden får denne fri tillgång till dina pengar, och kan rensa hela ditt konto.

klar

Artikellänk är kopierad

Bara i år har polisen sett minst 5-6 olika typer av bedrägerier som har som syfte att lura av privatpersoner koderna till sitt Bank-id. I vissa fall rör det sig om en falsk sida som påstår sig vara Skatteverkets kundtjänst, i vissa fall rör det sig om bedrägerier via sms – där bedragarna låtsas vara till exempel ett bank eller ett inkassobolag som ber om dina uppgifter. Det rapporterar Expressen.

I vissa fall har bedrägerierna varit avancerade, där bedragare kapar ett Facebookkonto för att kontakta dennes vänner och be dem om deras Bank-id-uppgifter.

Så sent som under onsdagen slog polisen larm om en Facebooksida som låtsades vara just Skatteverkets kundtjänst, som skickade privatpersoner meddelanden där de ber om ditt personnummer och uppmanar dig att logga in via Bank-id. Minst en person gick på bluffen innan Skatteverket lyckades få Facebook att stänga ned sidan.

Det är enligt Expressen fortfarande vanligare med kreditkortsbedrägerier, men Bank-id-kapningar kan vara mycket skadligare eftersom bedragaren då kan få full kontroll över ditt bankkonto. De kan också använda Bank-id för att logga in hos olika myndigheter.

– Med kort kan man handla lite kläder och elektronik, men kommer inte åt rena kontanter, säger på polisens nationella bedrägericentrum till Expressen.

Att människors Bank-id-uppgifter stjäls är inte på grund av en lucka i systemet, utan på grund av att människro luras att uppge sina uppgifter. Men det finns sätt att skydda sig på.

1. Lämna aldrig ut detaljerade uppgifter om dig själv på sociala medier, som till exempel bankkortsnummer eller koden till ditt Bank-id.

2. Kolla alltid så att sajten du ska logga in på är äkta. I webbadressfönstret i din webbläsare ska du alltid kolla efter ett i regel grönt hänglås när du befinner dig på en sida där känsliga uppgifter lagras, finns hänglåset betyder det att webbsidans identitet är verifierad och att du surfar säkert.

3. Kom ihåg att myndigheter aldrig ber dig att uppge ditt lösenord via mail eller SMS.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro