ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler farliga ljusslingor

TT · 2 Dec 2013
Uppdaterad 2 Dec 2013
Allt fler farliga ljusslingor

Allt fler farliga ljusslingor Foto: TT


Nu tändas tusen juleljusslingor i Sveriges avlånga land. Och tusen, tusen stråla ock utan korrekt CE-märkning. Dessa vill Elsäkerhetsverket nu varna för. Allt fler slingor är nämligen direkt farliga.

klar

Artikellänk är kopierad

– Statistiken från förra året är fasansfull. Skulle alla elprodukter vara så dåliga skulle vi inte ha någon trevlig tillvaro, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.►LÄS MER: Varnar för att ladda mobilen på natten

Verket ska fortsätta att granska julstjärnor, adventsljusstakar och ljusslingor även i år. En orsak till att många undermåliga ljusanordningar finns på marknaden runt jul tror Martin Gustafsson är att många försäljare är sådana som normalt inte handlar med elvaror.

Som konsument är det därför bra att läsa på lite själv. Ett lätt sätt att vara på den säkra sidan är att undvika produkter utan CE-märkning, som garanterar grundläggande krav på säkerhet och funktion. Produkter som saknar detta kan enligt Martin Gustafsson vara potentiellt livsfarliga. Exempelvis kan de ge kraftiga elchocker på grund av dålig kvalitet på kontakter och skyddshöljen.

– Sedan finns det alltid en brandrisk med glappkontakt och kortslutning eller en felaktig lampa som blir för varm. Och sådan här belysning står ofta på när folk sover eller inte ens är hemma. Så risken är att det inte upptäcks förrän det är för sent.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro