ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler går i konkurs

Josefin Michanek · 14 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

KONKURS. Trots att ekonomin går på högvarv är det tufft för Stockholms småbutiker. Detaljhandeln står för en fjärdedel av alla konkurser i Stockholms län. – Många lockas av att köpa och sälja, och det blir lätt överetablering i storstäderna under en högkonjunktur, säger Thomas Svaton, vd Svensk Dagligvaruhandel.

Under årets första hälft har konkurserna inom detaljhandeln i Stockholm ökat med 34 procent, jämfört med samma tid förra året. Livsmedelsbutiker och butiker som säljer glas, porslin och kläder har haft det mest kritiskt.– Läget är prio ett. Ligger man fel är chansen stor att man floppar snabbt, menar Thomas Svaton.Svårast är det för de små lokala entreprenörerna, som har svårt att klara konkurrensen med de större kedjorna.– De blir lätt diskriminerade av hyresvärdar vid exempelvis ombyggnader av köpcentrum. De anses vara för osäkra kort och bedöms inte kunna skapa tillräckligt mycket intresse, säger Meta Troell på Svensk Handel.

Hon startar eget – trots dåliga odds

Förra veckan slog Susanne Björn, 43, upp dörrarna till klädbutiken Di Bell’aspetto i Hammarby sjöstad. – Jag har alltid velat ha en egen butik. Att det blev just här var mest en slump, säger hon.

Trots att butiksinnehavaren före henne var tvungen att slå igen, och att många andra småföretagare i modebranschen går i konkurs är hon optimistisk. – Visst är det lätt att oroa sig, men det kommer man inte långt med. Jag tror på läget, det här området utvecklas snabbt.

Susanne har drivit eget företag tidigare, vilket gett viktig erfarenhet. Hennes strategi för att lyckas i en tuff bransch är att satsa på ett brett sortiment och hundra procent service. Hon har redan gått med i branschorganisationen för att få hjälp och stöd. Något hon även rekommenderar andra att göra. – Det är tufft att slåss ensam mot de stora kedjorna, men jag tror att många lockas av personlig kontakt. Förhoppningsvis klarar jag den första tiden som ofta är tuffast.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro