ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler gifta barn kommer till Sverige

Evelina Pålsson · 18 Jan 2016
Uppdaterad 18 Jan 2016
Det är svårt för socialtjänsten att agera om barnet säger att det vill bo ihop med personen som den är gift med.

Det är svårt för socialtjänsten att agera om barnet säger att det vill bo ihop med personen som den är gift med. Foto: TT Nyhetsbyrån


I och med flyktingmottagandet har allt fler gifta asylsökande barn kommit till Sverige rapporterar Ekot. Enligt de kommuner som Ekot talat med handlar det om minst 70-barn.

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta är flickor mellan 15 och 17 år men Ekot uppger att de även fått berättelser om 13- och 14-åringar samt enstaka pojkar.

De gifta barnen som kommer till Sverige behandlas i statistiken som ensamkommande barn. Ekot har varit i kontakt med de sex kommuner som tagit emot flest ensamkommande barn. De kommunerna uppger att minst 70 gifta barn kommit till Sverige under hösten men att det förmodligen rör det sig om fler då statistiken inte är fullständig.

► LÄS MER: Förbud mot barnäktenskap i Pakistan drogs in: "Oislamiskt"

Trots att barnäktenskap är förbjudet i Sverige låter kommunerna ofta barnen bo tillsammans med den vuxna personen som de är gift med skriver Ekot. En av de kommunerna är Stockholm.

– Om det är möjligt så ska man inte bo tillsammans, särskilt inte om man är jätteung, men det kan ju också vara så att det är två minderåriga som är gifta med varandra så det går inte att generalisera och säga att det ska vara på det ena eller andra sättet, säger Liselotte Tronders, biträdande enhetschef på socialjouren i Stockholm till Ekot.

Det är socialtjänstens uppgift att utreda om ett barn som uppger att det är gift ska få bo ihop med den person de är gift med eller inte. Om det är så att barnet säger att det vill bo ihop med personen är det svårt för socialtjänsten att agera enligt Liselotte Tronders.

– Om vi ska tvinga någon, ja då kanske vi måste göra en handräckningsbegäran och omhänderta och låsa in, det är inte så enkelt som att man säger att det får du inte och så fungerar det, säger hon till Ekot.

► LÄS MER: Fatima tvingades att gifta sig som 16-åring: ”Syftet var att jag skulle bli gravid”

Fem av de sex kommunerna tillåter barn som fyllt 15 år att leva ihop med den de är gift med om personen uppger att det är det den vill. Detta trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag.

Den enda av de sex kommunerna som gör en annan bedömning är Göteborg. Där separerar man sedan ett år tillbaka alla som är under 18 år. De sex kommuner som Ekot har talat med är Malmö, Mölndal, Stockholm, Göteborg, Sigtuna och Solna.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro