ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler kvinnor döms för våldsbrott

Evelina Olsson · 29 Okt 2012
Uppdaterad 29 Okt 2012

Foto: Scanpix


Antalet kvinnor som döms för våldsbrott i Skåne har ökat med nästan 20 procent de senaste tre åren. Under 2011 lagfördes 206 kvinnor för någon typ av våldsbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

– Våldet har blivit ett sätt för unga tjejer att utmärka sig, säger kriminologen Sven Granath.

Under 2011 lagfördes 1 670 kvinnor i Skåne. Av dessa hade 134 stycken gjort sig skyldiga till misshandel av normalgraden. År 2009 låg den siffran på 115 stycken.

– Detta är en del av en övergripande trend som vi sett under 00-talet, andelen lagförda kvinnor har ökat sakta men säkert. En stor del av ökningen när det gäller misshandel beror på rent bagatellvåld, säger Sven Granath.

Både forskare och polis menar att i synnerhet unga tjejer i allt större utsträckning anammar ett beteende som tidigare varit förbehållet killar. Man drar sig inte för att använda knytnävarna i krogkön eller slåss med and­ra tjejer ute på gatan.

– Något som jag tycker inte fanns lika mycket förr är kickers, tjejgäng som drar runt på staden och bråkar. Det rör sig dock inte om något grövre våld, säger Pernilla Nilsson, biträdande närpolischef i Malmö city.

Men ökningen av våldsdömda kvinnor kan inte bara förklaras med ett trendskifte, menar Sven Granath.

– Jag tror att man förut såg mycket mellan fingrarna när kvinnor hamnade i bråk, det var nästan lite gulligt. I dag har vi en minskad tolerans för våld, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro