ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler kvinnor drabbas av brustet hjärta”

Karolina Skoglund · 16 Nov 2014
Uppdaterad 16 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Att bli sårad är inte bara tufft psykiskt. Det kan också ställa till det rent fysiskt. Hjärtat kan till och med fungera. Nu drabbas allt fler kvinnor. 

Har det någon gång gjort riktigt ont i hjärtat på grund av sorg? Som många redan vet är det ingen inbillning att sorg kan göra fysiskt ont. Att det finns en diagnos som heter brustet hjärta-syndrom är det dock färre som känner till.

Enligt TV4 orsakas allt fler kvinnor av syndromet och sedan 2005, så det första fallet konstaterades i Sverige, har över 2 000 kvinnor drabbats. Kvinnorna står för 85 procent av fallen. Varför det är just kvinnor vet man inte. – Det finns lite olika teorier. Kanske har det något med könshormonerna, östrogen, säger Elmir Omerovic, docent och överläkare vid Göteborgs universitet till TV4.

Tillståndet är likt hjärtinfarkt, orsakas av sorg och stress och innebär att en stor del av hjärtat blir deformerat. Det kan till och med sluta fungera. – Det kändes i hjärttrakten och stålade ut lite i armen. Jag har varit van av att vara i farten. Inte tänka på mig själv. Men nu får jag tänka på att i alla fall stressa lite mindre, säger en kvinna som fått diagnosen till TV4.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro