ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler marscherar mot mödradödlighet

Ana Udovic · 23 Maj 2018
Uppdaterad 23 Maj 2018
På lördag är det barnvagnsmarsch, det är nionde året i rad som RFSU arrangerar den. Människor marscherar för att minska mödradödligheten i världen. Så här såg marschen ut förra året.

På lördag är det barnvagnsmarsch, det är nionde året i rad som RFSU arrangerar den. Människor marscherar för att minska mödradödligheten i världen. Så här såg marschen ut förra året. Foto: Daniel Ivarsson


På lördag går barnvagnsmarschen av stapeln, då människor marscherar för att minska mödradödligheten i världen. – Frågan engagerar verkligen, för varje år som går blir barnvagnsmarschen bara större och större, säger Emma Güntner, projektledare från RFSU.

klar

Artikellänk är kopierad

För åtta år sedan var besvikelsen stor. Av de millenniemål som världens ledare kommit överens om 2000 för att minska fattigdom och lidande i världen, presterade de allra sämst i löftet att minska mödradödligheten. Därför arrangerade RFSU en barnvagnsmarsch i Stockholm, för att visa att något måste hända. Sedan dess har barnvagnsmarschen hållits varje år och lockat allt fler – och i år ska 55 städer i Sverige, från Gällivare till Malmö, arrangera barnvagnsmarsch för ökad solidaritet med kvinnor som far illa i världen.– Att minska mödradödligheten är inte svårt. Vi vet vad som behöver göras. En av de viktigaste åtgärderna är att se till att det finns mödrahälsovård på platser där många kvinnor dör – men frågan har inte varit prioriterad, säger Emma Güntner.

Hon menar att det i grunden handlar om en patriarkal struktur, samma struktur som gör att kvinnor i Sverige lämnas ensamma med allvarliga förlossningsskador. Det finns ljus i tunneln, länder som Jamaica, Malaysia och Tunisien har lyckats sänka antalet dödsfall tack vare satsningar på kvinnors hälsa. Några har lyckats halvera mödradödligheten inom loppet av ett decennium. Utvecklingen går sakta framåt – men för sakta.– Den svenska regeringen är en viktig röst internationellt sett, och är vi många på barnvagnsmarschen visar vi våra politiker att vi tycker att mödradödligheten måste minska – det gör skillnad, säger Emma Güntner.

Många i barnvagnsmarschen är själva småbarnsföräldrar och känner sig berörda, för om inte svenska förlossningsvården var så bra flera varit döda i dag. Ändå finns en hel del att önska också i svensk förlossningsvård.– Vi borde kunna kräva mer än vi gör i dag. Många är oroliga över sin förlossning i Sverige, eftersom vården är så olika beroende på var i landet man bor – trots att både resurser och kompetens finns! Pengarna måste användas på rätt sätt, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken.

Hon menar den svenska vårdkedjan för gravida måste knytas ihop bättre. Många känner sig ensamma efter förlossningen.– Förlossningsvården behöver arbeta mer med kontinuitet för att upptäcka förlossningsskador eller depression hos födande och med förälder. Födande ska inte vara förenat med otrygghet, oro och osäkerhet – varken i Sverige eller världen, säger Åsa Enervik.

pil
Barnvagsmarschen

Nu på lördag den 26 maj arrangerar RFSU och RFSU:s ambassadörer barnvagnsmarscher mot mödradödlighet på 55 orter i Sverige. Här har du tider och platser för de tre storstädernas marscher:Stockholm: Start vid Raoul Wallenbergs torg (mittemot Dramaten) klockan 12.30Göteborg: Start vid Haga Kyrkoplan, kl 10.30Malmö: Gustav Adolfs Torg, kl 11.00Först till kvarn får ett regnskydd till barnvagnen alternativt en väska från Elodie Details, eftersom alla kan vara med, med och utan barnvagn. Elodie Details design består av livmödrar som framställs i ett kamouflageliknande mönster och är tänkt som en påminnelse om hur lågt prioriterade kvinnors liv är i många länder, ofta krigsdrabbade sådana.

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro