ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler mäter sina egna blodvärden

metro · 20 Feb 2014
Uppdaterad 27 Maj 2019

Anna Nyman är en av det dryga tusental stockholmare som själ­­va mäter sina blodvärden. Hon är nöjd med den frihet som självtesterna ger.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att ha opererat in en mekanisk hjärtklaff för två år sedan måste Anna Nyman, 38 år, ta medicinen Waran. Självtestet gör hennes liv bekvämare. ”Plus att det känns väldigt tryggt att själv kunna ta provet”.
Efter att ha opererat in en mekanisk hjärtklaff för två år sedan måste Anna Nyman, 38 år, ta medicinen Waran. Självtestet gör hennes liv bekvämare. ”Plus att det känns väldigt tryggt att själv kunna ta provet”.Foto: Henry Lundholm

Ett medfött hjärtfel blev för två år sedan akut, och  Anna Nyman, 38 år i Upplands Väsby. fick en mekanisk hjärtklaff inopererad, och beh­över därför medicinera med Waran, resten av livet.

– Jag sparar in ett läkar­besök i veckan och slipper passa telefontider för att få resultatet. Och jag behöver inte planera efter provtagningarna, till exempel om vi ska resa någonstans. Plus att det känns väldigt tryggt att själv kunna ta provet, och tolka svaret, tycker Anna.

Alla åtgärder som förenklar behandlingen med blodförtunnande läkemedel är positiva, menar MårtenRosenqvist, professor och överläkare vid hjärtkliniken, Danderyds sjukhus.

– En del upplever nuvarande behandling som bökig med kontroller och vård­besök, eller är rädda för blodförtunnande läkemedel och avvaktar, avböjer eller avslutar sin behandling, något som kan leda till blodpropp eller stroke, enligt Mårten Rosenqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro