ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler nekas sjukpenning

Stockholm TT · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förr var det mycket ovanligt att Försäkringskassan nekade någon sjukpenning. Men i takt med att sjukskrivningarna har ökat och regering och riksdag krävt åtgärder ifrågasätts läkarintygen allt oftare av Försäkringskassans personal.

Under perioden januari till december 2005 nekades drygt 11 000 personer sjukpenning alternativt fick sin sjukpenning indragen. Under samma period i år ökade antalet till nästan 14 000. -Vi har blivit tydligare med i vilka lägen man kan få sjukpenning. Oftast är det inte så att vi ifrågasätter läkarens bedömning av sjukdomen. Däremot tycker vi att man trots sjukdomen har en viss arbetsförmåga, exempelvis på halvtid, säger Stig Orustfjord, försäkringsdirektör på Försäkringskassan. Var hundrade nekas Men avslagen och indragningarna ligger fortfarande på en mycket låg nivå, påpekar han. Lite drygt en procent av alla sjukskrivna nekas sjukpenning. -Det är inga jättehöga tal jämfört med annan försäkringshantering. Enligt Stig Orustfjord ändras ungefär fem procent av alla avslag i domstol. -Då beror det oftast på att det har tillkommit ny bevisning i form av ett nytt eller bättre läkarintyg. Med en sådan ändringsprocent känner jag att vi har en rättssäker hantering. -Dessutom följer vi alla domar för att se om vi gör systematiska fel eller kunde ha gjort på något annat sätt. Enligt vad vi kan se finns det inget som talar för att reglerna tillämpas olika på olika håll i landet. Särbehandling? En grupp som tidigare stuckit ut i statistiken är personer med rötter i Asien, Afrika och Mellanöstern. Enligt Försäkringskassans egna siffror nekas de oftare sjukpenning än andra.

Därför genomför man nu en studie för att se om det beror på särbehandling eller om det finns andra förklaringar, exempelvis att invandrare ofta är egenföretagare. Studien väntas vara klar om några månader.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro