ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Allt fler överklagar beslut om sjukpenning – fördubbling på ett år

Filip Joelsson · 14 Maj 2018
Uppdaterad 14 Maj 2018
Antalet sjukpenningärenden som överklagades till Förvaltningsrätten nästan fördubblats från 2016 till 2017

Antalet sjukpenningärenden som överklagades till Förvaltningsrätten nästan fördubblats från 2016 till 2017 Foto: IBL


Under 2017 nära på fördubblades antalet överklagade beslut om sjukpenning jämfört med föregående år. Förklaringen ligger i högre krav på sjukintyg, rapporterar SR Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet sjukpenningärenden som överklagades till Förvaltningsrätten nästan fördubblats från 2016 till 2017. Över 5500 överklaganden kom in förra året, och förklaringen kan ligga i att kraven på sjukintygen blivit högre, rapporterar SR Ekot.

– Försäkringskassan ska följa lag och regler och rättspraxis. De ska inte hitta på eget. Det upplever vi att de gör. Vi tycker det är väldigt problematiskt att man ställer krav på saker som inte går att föra i bevis, säger Tom Aspengren, jurist på LO – TCO  rättskydd, till Ekot.

Sjukpenningeproblematiken har varit under lupp en längre tid, och Försäkringskassan har från flera håll mött kritik angående myndighetens allt hårdare bedömningar.

I januari uppmärksammades att handläggare på myndigheten premierades med högre lön om de gjorde fler avslag, vilket Dagens ETC tidigare rapporterat om. Häromveckan sparkade regeringen Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler efter kritik.

Försäkringskassans nationella samordnare Cecilia Udin håller inte med om att kraven på de sjuka blivit högre.

– Vi har inte höjt beviskraven, däremot har vi sett till att vi har ett bra beslutsunderlag för att bevilja det, säger hon till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro