ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler på jorden går hungriga – ”Lika illa som efter andra världskriget”

Anton Gustafsson · 17 Jul 2019
Uppdaterad 17 Jul 2019

Ett vanligt sätt att se om barn är undernärda är att mäta omkretsen på deras armar, här mäter en FN-medarbetare armen på ett barn i Sydsudan. Foto: TT


Ett ökande antal väpnade konflikter och klimatförändringar, det är de två stora anledningarna till att allt fler människor går hungriga, enligt en ny rapport från FN. Chansen att nå FN:s mål om att utrota hungern lagom till år 2030 minskar dag för dag, enligt World Food Progammes nordiska direktör Anne Poulesen.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Fem FN-organisationer har släppt en rapport som visar att antalet hungriga människor i världen ökar för tredje året i rad.

Var: Afrika är den kontinent som är värst drabbad av hunger.

När: Rapporten publicerades den 15 juli.

Vilka: De FN-organisationer som ligger bakom rapporten är FAO, IFAD, UNICEF, WFP och WHO.

Hur: Över 820 miljoner människor på jorden har inte tillräckligt med mat.

LÄS MER
Fler än någonsin befinner sig på flykt – det här ligger bakom siffrorna

De tre senaste åren har FN kunnat se en dyster global trend. Det är i dag 821 miljoner människor som lider av hunger och undernäring på jorden, och siffran stiger.

Bakom till den stigande siffran finns två huvudsakliga faktorer enligt den rapport som FN släppte tidigare i veckan: Väpnade konflikter och klimatförändringar.

Anne Poulsen är nordisk direktör på FN-organisationen World Food Programme. Hon menar att antalet väpnade konflikter som pågår i världen saknar motstycke i historien – Syrien, Jemen, Sydsudan, Nigeria och Somalia är bara några exempel på länder där det just nu pågår svåra konflikter.

– Människor som bor i ett land där en konflikt pågår måste ofta fly. Konflikter gör det väldigt svårt att behålla ett jobb eller att odla din egen mat. Då blir man helt beroende av hjälp utifrån, och tvingas ofta fly till platser där resurserna är knapra och där det av säkerhetsskäl kan vara svårt för hjälporganisationer att ta sig in. Så tillgången till mat i de här konfliktdrabbade områdena är ofta väldigt dålig, säger hon.

Anne Poulsen, nordisk direktör på World Food Programme. Bild: WFP/Jonathan Eng.

80 procent av de människor som går hungriga i dag lever i länder som ofta drabbas av naturkatastrofer.

– Naturkatastroferna är ofta direkt orsakade, eller förstärkta, av klimatförändringar som påverkar människorna i de här länderna på två sätt. På kort sikt kan det komma extrema naturkatastrofer, som den översvämning vi såg i Mozambique tidigare i år där tusentals människor dog och där de fortfarande kämpar mot följderna av den, säger Anne Poulsen.

Men klimatförändringarna innebär också andra problem som drabbar människor på längre sikt.

– Vi ser att klimatförändringarna har stor inverkan på de naturresurser som många människor lever av. Det kan handla om vattenbrist eller att enorma ytor av land sakta men säkert blir obrukbara. På så vis leder klimatförändringarna till att människor inte längre kan försörja sig, och i slutändan är det hunger som väntar dem.

LÄS MER
Sophie Tanha: Napalmflickan väcker frågan om vems misär media helst exponerar
Sådan här uttorkade marker blir en allt vanligare syn runt om i världen. Foto: Eyevine/TT

Enligt FN-rapporten är en tredje anledning till den rådande hungern att ekonomin utvecklas svagt i många råvaruexporterande medelinkomstländer, samtidigt som klyftorna mellan rika och fattiga ökar.

Globalt sett går var nionde människa på jorden hungrig, men i Afrika är siffran ännu högre, enligt FN:s rapport.

– Den största utbredningen av hunger finns i Afrika, där går var femte människa hungrig. Länder som Nigeria, Tchad, Demokratiska Republiken Kongo och Sydsudan har problem både med klimatförändringar och svåra konflikter, så där är läget extra allvarligt.

Samtidigt som allt fler människor går hungriga ökar också andelen överviktiga personer. Enligt rapporten väger nu var åttonde vuxen människa ohälsosamt mycket och det är ett hälsoproblem som kommer leda till fyra miljoner dödsfall per år.

– Det här borde vara en varningsklocka för alla. Det är deprimerande att var nionde människa går hungrig, i en värld där det finns mat som skulle räcka till alla. 2015 skrev världens ledare på en resolution där ett av målen var att man skulle utrota hunger till år 2030. Men chansen att vi ska kunna nå det målet minskar för varje dag.

Kriget i Syrien är en av de många konflikter som orsakar hungerkatastrofer.Foto: Khaled Khatib/TT

Vad måste göras för att vända den här trenden?

– Vi måste göra hungern till en prioriterad fråga igen. Först och främst måste vi bryta cykeln av klimatförändringar och konflikter. Men på lång sikt måste alla jobba tillsammans. Regeringarna i de länder som har problem med hunger, länderna som ger bistånd, FN och privata aktörer. Man måste investera i åtgärder som gör människor mer motståndskraftiga mot klimatförändringar och katastrofer. På kort sikt ska vi rädda människors liv i akuta kriser, men på lång sikt måste vi hjälpa människor och hela nationer att säkra tillgång till mat även i svåra tider.

Anne Poulsen ser det växande antalet konflikter och klimatförändringarna som ett problem då det blir allt fler människor som måste dela på bistånd, hjälp och pengar.

– Det är så många kriser som pågår samtidigt. Det har inte funnits så här många humanitära problem sedan andra världskriget. Vi vill inte rädda samma människoliv om och om igen, vi vill hjälpa till att förändra deras liv så att de inte drabbas lika hårt när katastrofen slår till igen.

LÄS MER
Rädda Barnen: Svenska regeringen viker ner sig”

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro