ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler skåningar söker vittnesstöd

Johan Mårtensson · 18 Okt 2011
Uppdaterad 18 Okt 2011

Foto: Per Eklund


Fler skånska vittnen till brott söker stöd. 26-procentig ökning i Malmö. Väldigt många i Malmö är oroliga för repressalier om de vittnar”

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler skåningar som blir vittne till brott söker sedan hjälp och stöd. Det visar statistik som Brottsoffermyndigheten och de olika brottsofferjourerna i Skåne tagit fram på uppdrag av Metro. – Folk är ofta rädda för att vittna. De tycker att det är obehagligt att möta den som är åtalad, säger Marie-Louise Eek, vittnesstödssamordnare vid Brottsofferjouren i Helsingborg. På två år har antalet vittnen som fått stöd ökat med 14 procent i Skåne. I Malmö är det en 26-procentig ökning, och bara där fick 751 vittnen stöd under första halvåret i år. – Det kan handla om klimatet i samhället. Väldigt många i Malmö är oroliga för repressalier om de vittnar, även om den oron i de allra flesta fall är obefogad. Det är ovanligt med hot och våld i samband med rättegångar, säger Karin Lindberg på Brottsoffermyndigheten i Malmö. Enligt henne kan ökningen av vittnesstöd också bero på tillgänglighet och information. – Redan i kallelsen till rättegången bifogas numera vittnesstödsinformation, så fler känner till möjligheten. Därför behöver ökningen inte ses som negativ, säger Karin Lindberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro