ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler slarvar med kondom

Ingrid Arinell · 10 Jul 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SKYDD. I dagarna finns Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, på plats i Almedalen. På Visbys gator delar man ut flygblad om säkert sex. Tidpunkten är välvald – på sommaren har folk mer tillfälliga sexuella kontakter och ungdomars riskbeteende ökar.– En orsak kan vara att ungdomar inte längre ser det som en stor grej att drabbas av könssjukdomar. Förr tyckte folk att det var skamligt. Samtidigt verkar det som om man inte är medveten om riskerna, säger Maria Bergström på RFSU.

Cirka 32 000 personer smittas varje år av klamydia. Och en ny rapport från Smittskyddsinstitutet visar att antalet raporterade hivfall ökat med 40 procent på ett år. Hittills i år har 252 nya fall rapporterats och det har aldrig funnits så många hivsmittade personer i Sverige som nu.

Fortfarande är det ovanligt att unga människor smittas med hiv.– Men med den här låga kondomanvändningen så kommer vi antagligen att få se fler fall av hiv, säger Maria Bergström.Dagens undomar upplevde inte hiv-larmen på 80- och 90-talen och det är de unga som främst står för den ökade spridning av klamydia.

Den ökade hivspridningen inom Sverige är oroväckande, menar Smittskyddsinstitutet. Och Hans Bertil Hansson, smittskyddsläkare i Skåne, är bekymrad:– Det är dags att ta det här på allvar, säger han.Enligt honom handlar det inte bara om hiv – allt fler får också syfillis,klamydia och gonorré.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro