ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler stora skadestånd

Daniel Olsson · 29 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

KONTINUERLIG HÖJNING. De relativt höga skadestånd som tilldömdes en 10-årig pojke och en 13-årig flicka som utnyttjats sexuellt och misshandlats av sin pappa under flera år, följer en trend där de riktigt höga skadestånden blir allt vanligare.Jämförelser med andra europeiska länder och en större förståelse för brottsoffrens situation gör att allt fler riktigt höga skadestånd betalas ut, enligt Hans Klette, professor emeritus i straffrätt vid Lunds universitet.– Skadestånden har höjts kontinuerligt och jag är övertygad om att det kommer att fortsätta. Den allmänna bedömningen av våld och andra grova brott har gjort att man förstår mer i dag hur kränkande det är att bli utsatt för det här, säger han.

Samtidigt finns en större förståelse i dag, menar Hans Klette, för att brottsoffer måste få en stor ersättning för att kunna bekosta professionell hjälp som förbättrar hans eller hennes framtida liv.Och det är unga offer för grova sexualbrott som får de riktigt höga skadestånden.I februari i år tilldömde Svea hovrätt en 18-årig flicka som våldtagits minst sju gånger av en släkting, ett skadestånd på 350 000 kronor, varav 300 000 utgjordes av kränkning, då ett rekordskadestånd.

Men månaden därpå dömde Uddevalla tingsrätt en 51-årig pappa till maxstraffet 14 års fängelse och 600 000 kronor i skadestånd. Han hade våldtagit sin dotter flera gånger i veckan under fem års tid. Flickan blev gravid två gånger och födde ett barn.Förra veckans dom i Mölndals tingsrätt där en 47-årig pappa dömdes att betala 395 000 kronor respektive 390 000 kronor tills sina båda barn, 10 och 13 år gamla, är också bland de högsta skadestånden som dömts ut i ett brottmål i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro