ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler svenskar pressas på pengar

Petter Sundsten · 23 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Betala eller dö – det budskapet blir allt vanligare. På fem år har antalet anmälningar om utpressning mer än fördubblats i landet.2003 anmäldes 740 fall av utpressning i Sverige – i dag är den siffran 1 715, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Genom dödshot och fiktiva skulder pressar yrkes­kriminella allt fler på pengar. En direktörsfamilj i Skåne vågade inte bo kvar i mångmiljonvillan utan tvingades gömma sig på hotell efter att mannen krävts på 600 000 kronor via brev. Enligt Ulf Göranzon, kommissarie vid länskriminalen i Stockholm, sker hoten ofta via brev, sms och telefon, men det förekommer också att beväpnade män knackar på offrets dörr.– Hotet blir ju tydligare om utpressarna presenterar sig, säger Göranzon.

Brotten är starkt knutna till yrkeskriminella gäng, men offren är ofta näringsidkare eller ”vanliga Svenssons”. Skulderna som uppges är i regel påhittade, eller åtminstone kraftigt förstorade.– Det kan ligga en verklig skuld i botten, men det görs väsentliga påslag, säger Göranzon.

Missade en faktura – livet blev en mardröm

En obetald faktura förändrade småföretagarens liv. Betala – eller så går det illa, var budskapet.

Småföretagaren lever nu med skyddade personuppgifter, har sömnsvårigheter och har inte kunnat träffa sin dotter regelbundet. Småföretagaren driver ett byggbolag tillsammans med två kompanjoner i Stockholmsområdet. Företaget hade ekonomiska problem och i samband med detta sökte de två utpressarna, som har koppling till Red & White Crew, en sympatiserande organisation till Hells Angels, upp småföretagaren.

De ville att han skulle betala 700 000 kronor och hotade med att ”allt kommer att vara ett helvete” om han inte betalade, enligt Stockholms tingsrätt.

Trots hoten kontaktades polisen, som grep männen. I förra veckan dömdes de två männen till ett års fängelser för försök till utpressning.    

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro