ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler unga drabbas av hudcancer

LEIF OLDENBURG - JOSEFIN SVENBERG · 21 Jan 2014
Uppdaterad 21 Jan 2014

Ingen annan cancerform ökar så snabbt som malignt melanom. Bland unga människor ligger ökningen på 200 procent de senaste decennierna. Nu vill allt fler införa åldersgräns på solarier.

klar

Artikellänk är kopierad

Farligt ideal, tyckte Cancerfonden 2012 om H&M:s reklamkampanj.
Farligt ideal, tyckte Cancerfonden 2012 om H&M:s reklamkampanj.Foto: Jonas Ekströmer/AP Photo/Frank Augstein/TT

– Tyvärr har vi stött på patienter som inte är äldre än 14-15 år. Den senaste tiden har vi även fått in ganska många som är mellan 20-30 år. Majoriteten är flickor, säger Ada Girnita överläkare på tumörenheten vid Karolinska sjukhuset i Solna.

I förra veckan kom Socialstyrelsens rapportsom bygger på siffror från cancerregistret. Antalet diagnostiserade cancerfall 2012 ligger på ungefär samma nivå som tidigare, drygt 57 000 per år.

Däremot fortsätter förekomsten av hudcancer och malignt melanom att öka dramatiskt. Den årliga ökningen ligger på cirka 6 procent för både män och kvinnor. Ingen annan cancerform ökar så snabbt. Genomsnittsåldern för den som får diagnosen är 55 år, men antalet drabbade unga har de senaste decennierna tredubblats.

1970 fick 113 personer under 39 år diagnosen malignt melanom. År 2011 hade siffran stigit till 337 personer, en ökning med cirka 200 procent. Av de drabbade 2011 var 40 stycken under 25 år. Det intensiva solandet på stränder och i solarier anses vara de främsta orsakerna till ökningen och att unga människor nu drabbas i allt större omfattning.

– Solarium är en väldigt stark strålningskälla och där kan unga människor ligga och mata in pollett efter pollett utan någon riktig kontroll. Tyvärr är det samma ungdomar som älskar att steka sig på stränder i Sverige och utomlands, säger Ada Girnita.

LÄS ÄVEN:

Jakten på brännan gav henne hudcancer vid 22 års ålder

Fräknar och födelsemärken ökar risken för hudcancer

Lagförslag om åldersgräns kan komma i vår

Ett nytt lagförslag om att införa 18-årsgräns för solariebesökare bereds just nu hos miljödepartementet.

Strålsäkerhetsmyndigheten avråder generellt från att sola solarium och har rekommenderat att en 18-årsgräns införs. Myndighetens förslag bereds nu hos miljödepartementet.

– Socialstyrelsen har tillstyrkt förslaget, medan delar av branschen kanske inte är lika positiva. Men vi har tittat på Norge och Finland som infört en 18-årsgräns och sett att det fungerat bra där, säger Björn Dufva, enhetschef på miljödepartementet.

Dufva berättar att de har allt underlag som behövs, men eftersom ärendet ännu inte är färdigberett kan han inte säga om det kommer att bli ett lagförslag eller inte.

– Men vi siktar på att få till det nu under våren i så fall. Själva ikraftträdandet blir ju senare då, säger Björn Dufva.

Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendation om en 18-årsgräns kom efter att världshälsoorganisationen WHO klassificerat solariesolande i riskkategorin ”cancerframkallande”.

– Vi har sett att det är en ganska stor andel unga som solar i solarier och att de börjar tidigt, redan i 16-17-årsåldern. Om man solar ofta i unga år ökar risken för att få hudcancer med ungefär 70 procent, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

LEIF OLDENBURG - JOSEFIN SVENBERG
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro