ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler unga fastnar i vänta-på-jobb.

Stockholm Kristoffer Rengfors · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Minst 120 000 ungdomar under 24 år har ett så kallat "vänta-på-jobb". Ett tillfälligt arbete de är överkvalificerad för och vill lämna för något bättre. Men många riskerar att fastna i dessa jobb menar Svenskt näringsliv i en ny rapport.

Stefan Fölster och Johan Frycklund är båda chefsekonomer på Svenskt näringsliv. De menar i rapporten att över 300 000 unga riskerar att fastna i sina överbryggningsjobb. Av dessa är ca 120 000 under 24 år. Utöver det är 140 000 unga under 24 helt arbetslösa. Något som i längden kan bli ett problem för samhället eftersom många arbetar under sin kapacitet. – Att unga människor har överbryggningsjobb måste inte vara dåligt. Men när så många har det samtidigt riskerar fler att fastna i ett vänteläge. Det största problemet är att det finns för lite jobb, fanns det fler jobb skulle det automatiskt lossna och folk skulle hamna på jobb de är utbildade för, menar Johan Frycklund.

38 procent av de tillfrågade ungdomarna mellan 16 och 24 år ansåg att deras arbete var ett tillfälligt arbete i väntan på något bättre. Något som kan bero på att ungas utbildningar inte matchar det som efterfrågas på arbetsmarknaden. – Undersökningen visar på allvarliga problem med matchningen på arbetsmarknaden, och betydande obalanser i utbildningssystemet, menar Stefan Fölster.

En fjärdedel av de tillfrågade hade en högskoleexamen som de inte hade användning av i sitt arbete. Enligt Johan Frycklund ligger Sverige efter USA och Storbritannien där högskolorna länge har jobbat med uppföljning av nyutexaminerade. – Om man kan se hur många som fått jobb och hur mycket de tjänar innan man söker till en utbildning så skulle kanske fler utbilda sig till yrken som efterfrågas. Det skulle även sätta mer press på högskolorna att anpassa sig.

Kristoffer Rengfors

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro