ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler unga hoppar av

Arne Wirén · 14 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lisa Persson på Gymnasieslussen tittar på studiealternativ tillsammans med Cecilia Halldén-Millon. 

Lisa Persson på Gymnasieslussen tittar på studiealternativ tillsammans med Cecilia Halldén-Millon.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler unga i gymnasieåldern går inte i skolan. Vid terminsstarten var 420 utan plats i Stockholm – 50 av dem är försvunna.– Vi skriver och försöker nå dem per telefon. Mer kan vi inte göra, det är frivilligt att gå gymnasiet. En del kanske har tagit ett sabbatsår, studerar utomlands eller har åkt tillbaka till sitt hemland, säger Ingrid Florin, chef för Gymnasieslussen i Stockholms stad.

Kommunen har enligt lag skyldighet att hålla koll på alla under 20 år och se till att de erbjuds något att göra. Förra året hade staden två Navigatorcentra, men det är ersatt med Gymnasieslussen som enbart hjälper dem till utbildning.

– Jag tycker att stadens absolut viktigaste uppgift för unga människor är att stimulera dem att utbilda sig. Även om man får jobb som16-åring blir det för väldigt många en återvändsgränd, säger utbildningsborgarrådet Lotta Edholm (fp).

– Det vi mest jobbar med är att hitta platser på Individuella programmet. Många vill gå praktisk utbildning, men vi har inte tillräckligt många sådana platser, säger Ingrid Florin. Det finns fortfarande uppåt 400 lediga platser på gymnasiet, berättar hon. Men alla har inte kompetens för dem.

– Den stora gruppen är andra och tredje generationens invandrare som fortfarande trots flera år i svensk skola har svårigheter att hantera det svenska språket.

Cecilia hoppas på plats

Hon har gått hemma i ett helt år. Nu hoppas Cecilia Halldén-Millon, 18, komma in på fordonsteknik på individuella programmet, trots att hon saknar behörighet.

– På min förra skola, en form av internatskola, fick man bara omdömen. Så jag har inget grundskolebetyg.

För fordonsteknik krävs godkänt i engelska. Så nu har hon kommit till Gymnasieslussen för att få skriva ett test och se om hon kanske ändå ligger på godkänd nivå.

– Mina föräldrar tycker att jag ska utbilda mig till något.   

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro