ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler unga söker hjälp för erektionsproblem

Annica Ögren · 14 Sep 2018
Uppdaterad 14 Sep 2018

Foto: Unsplash/Pixabay


Allt fler unga män får potenshöjande läkemedel utskrivna. De senaste tio åren har siffrorna fördubblats bland unga män mellan 15 och 29 år.

klar

Artikellänk är kopierad

156 000 människor fick potenshöjande medel utskrivet av läkare under 2017. Det är en ökning med 50 procent sedan 2007. Bland unga män i åldersgruppen 15-29 år var ökningen 110 procent och förra året fick 2 600 unga män potenshöjande medel utskrivet av läkare. Det rapporterar SVT, som tagit del av nya siffror från Socialstyrelsen.

– Det är möjligt att man tänker att man vill ha en snabbare lösning, en quick-fix, och det blir ju möjligt när det finns ett piller, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare, till SVT Nyheter.

Anledningen till att allt fler unga män väljer medicinering kan enligt Ullholm vara lättillgängligheten på piller.

– Jag tror att det kan bero på ökad medikalisering, att man väljer medicin före kurativa samtal, och så tror jag att det är en ökad kännedom bland många unga.

”Allvarligt att köpa på nätet”

Han berättar även att preparaten bara funnits i 20 år och att tankegångarna hos potentiella användare förändrats och normaliserats över tid.

Siffrorna från Socialstyrelsen visar endast män som fått medel utskrivna efter att ha uppsökt läkare och inte hur många personer som använder potenshöjande preparat genom till exempel näthandel.

– Det är mycket mer allvarligt att köpa på nätet eller få tag i piller på det sättet för de kan innehålla i princip vad som helst. Oftast ingenting som är substantiellt verksamt men de kan också få negativa konsekvenser på kroppen på riktigt, säger Pelle Ullholm, till SVT.

Prestationskrav kan vara orsak

En annan anledning till de ökade siffrorna kan enligt Ullholm vara att många unga män känner prestationskrav.

– Man är ung, man är inte van och man vet inte hur det funkar alla gånger och att man har sex på andra villkor. Nervositet kan slå till och det kan kännas viktigt att man måste få till det i en relation.

Han berättar att det råder en slags penetrationsnorm i samhället, där man förväntar sig att ha penetrerande sex, vilket innebär att erektionen behöver vara hård, annars funkar det inte att genomföra samlaget.

– Men man har en snäv bild av vad sex egentligen kan vara för någonting. Det skapar en stress. Man behöver ha en öppenhet kring sex och vad det kan vara för någonting. Utan kunskap ökar oron mycket mer, säger han till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro