ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt fler vill ha spikar i ryggen

Andreas Jelvefors · 28 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Endorfinerna fungerar smärtstillande

klar

Artikellänk är kopierad

Testpanelen Enoch Fryxelius, Maria Dhejne och Ulrica Peijne plågade sig på spikmattan.
Testpanelen Enoch Fryxelius, Maria Dhejne och Ulrica Peijne plågade sig på spikmattan.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Man behöver inte vara masochist för att njuta av 600 spikar i ryggen. Metros testpanel fick pröva spikmattans välgörande effekter.Har du träningsvärk, sömn­svårigheter, dålig ­blod­cirkulation eller bara svårt för att slappna av. Då kan en vilostund på en spikmatta vara medicinen. Det är en fakirtradition hämtad från Indien, långt tillbaka i tiden, som nu säljs i en något attraktivare paketering på kroppsvårdssalonger i landet.– Det gör ont de första minuterna. Men det ger ett endorfinpåslag som fungerar smärtstillande  och hjälper läkeprocessen i kroppen. Man utsöndrar även oxytocin som gör att man går ned i varv, säger Anna Ljungblad på Headon i Malmö som erbjuder så kallad akupressur i kombination med massage.

Den spikmatta som används på Headon är en ny svensk uppfinning av ­malmö­bon Susanna ­Linde­löw. Den säljs löst och har nu blivit en succé.– Sedan augusti förra året har det exploderat och nu tror jag den finns i 7 000 svenska hem, säger Lindelöw.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro