ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt hår ska bort

Ann Hagman · 3 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Hudterapeuterna Agneta Stålarm och Veronika Benedik på Stockholm Beauty Center möter en ökad efterfrågan på brasiliansk hårborttagning, som de numera utför både med vax och ”power light”, som är ett rött ljus.

Hudterapeuterna Agneta Stålarm och Veronika Benedik på Stockholm Beauty Center möter en ökad efterfrågan på brasiliansk hårborttagning, som de numera utför både med vax och ”power light”, som är ett rött ljus. Foto: Lotta Imberg


Brasiliansk vaxning allt vanligare bland unga

klar

Artikellänk är kopierad

Brasiliansk vaxning blir allt vanligare.
Brasiliansk vaxning blir allt vanligare.

INGET HÅR Måste man ta bort allt hår på kroppen? Enligt Gunn Åberg, barnmorska på Stockholms skolors ungdomsmottagning, har unga människor länge ansett att könshår är fult och ofräscht. – Bland unga tjejer är majoriteten renrakade och de som har hår kvar är i minoritet.

Lotta Löfgren–Mårtenson, filosofie doktor med specialistkompetens inom klinisk sexologi, har intervjuat 73 ungdomar mellan 14 och 20: – En del tjejer tycker det är väldigt jobbigt att till exempel gå in i ett omklädningsrum utan att vara helt rakad, eftersom de upplever det som att ”alla andra” är det. Även killar berättar att de tar bort kroppshåret. Tillsammans med professor Sven-Axel Månsson har hon skrivit boken ”Sex överallt, typ”, som nyss har kommit ut på Gothia Förlag. – Det finns ju ett utryck som heter porno-chic, vilket innebär att modet influeras av porren. För tjejerna har till exempel trosorna blivit så små att det hör till att raka bort allt hår när man ska ha dem på sig, säger Lotta Löfgren–Mårtenson.

Den vanligaste motiveringen till rakning är att ungdomarna tycker hår känns ofräscht och ohygieniskt. – Ibland frågade jag om de inte tycker de ser ut som barn igen när de rakar bort könshåret.

Då svarar många att de brukar spara en liten tofs, så det syns att de trots allt är unga kvinnor, säger Lotta Löfgren–Mårtenson.

Hudterapeuten Agneta Stålarm var en av de första att introducera ”brasiliansk vaxning” på salong i Sverige. – Det var för sex år sedan. Se senaste två åren har efterfrågan växt enormt. De flesta riktigt unga tjejer tar bort allt hår och de som är över 25 lämnar ofta en liten rand, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro