ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt hetare bomarknad i storstäderna

TT · 31 Jan 2014
Uppdaterad 31 Jan 2014

Bostadsmarknaderna i storstäderna blir allt hetare. I Stockholm, Göteborg och Malmö har priserna stigit i snabb takt under flera kvartal och prisuppgången väntas hålla i sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Utbudet var rekordlågt samtidigt som efterfrågan steg på bostadsmarknaderna i storstäderna under fjärde kvartalet. Resultatet blev ökad budgivning, kortare försäljningstider och högre priser, enligt SBAB:s mäklarbarometer.

67 procent av mäklarna uppger att bostadsrättspriserna stigit under perioden. 27 procent uppger kraftigt stigande priser. Bostadsrätter fortsätter att gå starkare än villor.

Skillnaden mellan utgångspris och slutpris ökar och mäklarna tror att bostadsrätterna stiger med 2,5—3 procent i storstäderna under första kvartalet i år.

– Och de brukar vara pricksäkra. Men den här prisökningstakten kan ju inte pågå för evigt. Bostadsrätterna steg ju med över 13 procent 2013, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

– Det är en effekt av lågt bostadsbyggandet. För dem som äger en bostad är det så klart trevligt med stigande priser men för ekonomin som helhet riskerar bostadsbristen och de höga priserna att bli ett allvarligt hinder för tillväxt och utveckling. Människor kan tvingas tacka nej till jobb eller utbildningsplatser för att de inte får tag i någon bostad.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro