ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt kan avgöras i valrysaren i natt

TT · 1 Mar 2016
Uppdaterad 1 Mar 2016
Nästan en fjärdedel av alla delegater ska fördelas under supertisdagen när 13 stater går till primärval. Bland annat inflytelserika Texas som fördelar 155 republikanska och 252 demokratiska kandidater.

Nästan en fjärdedel av alla delegater ska fördelas under supertisdagen när 13 stater går till primärval. Bland annat inflytelserika Texas som fördelar 155 republikanska och 252 demokratiska kandidater. Foto: Foto: AP/TT Grafik: Metro


Vallokalerna har öppnat i USA – under supertisdagen står mycket på spel i kampen om att bli partiernas presidentkandidat. Mätningarna pekar på fördel för Trump och Clinton.

klar

Artikellänk är kopierad

Nästan hälften av republikanernas delegater som krävs för att säkra en nominering till presidentvalet och mer än en tredjedel av demokraternas. Så ser insatsen ut för presidentaspiranterna i USA som håller andan i väntan på att invånarna i ett tiotal delstater ska lägga sina röster.

Först ut av alla att rösta var amerikanska medborgare på Nya Zeeland, skriver nyhetsbyrån AP på sin webbplats. På det amerikanska fastlandet började invånarna i Virginia vid lunch, svensk tid.

Opinionsmätningar visar att segertippade fastighetsmogulen Donald Trump leder i minst åtta av elva delstater. I en nationell mätning bland republikanska väljare fick Trump 49 procent av rösterna, jämfört med utmanarna Marco Rubios 16 procent och Ted Cruz 15 procent.

"Utmanar etablissemanget"

Till de sistnämndas stora förtret verkar ingenting hindra Trump, som sedan kampanjen inleddes i höstas har gjort sig känd genom en rad kontroversiella uttalanden, senast att han inte kunde svara på om han tog avstånd från den högerextrema organisationen Ku klux klan. Framgångarna har delvis förklarats med en växande misstro mot det politiska etablissemang som Trump hävdar att han står utanför.

– Vi är inte arga människor, vi är arga på hur landet har styrts, har Trump sagt i en CNN-intervju.

Några timmar efter att de första vallokalerna öppnat kom också en reaktion från det republikanska etablissemanget. Talmannen för representanthuset, republikanen Paul Ryan, förklarade i ett möte med journalister att den som blir presidentkandidat för hans parti måste avvisa alla organisationer som "bygger på trångsynthet", rapporterar Reuters.

– Om en person vill bli nominerad av Republikanerna så får det inte finnas några undanflykter eller några lekar. De måste avvisa alla grupper eller mål som bygger på trångsynthet.

Och Trumps konkurrenter till presidentkandidaturen, Ted Cruz och Marco Rubio, uppmanar Trump att be tidningen The New York Times att publicera inspelningar från bakgrundsintervjuer med honom efter rapporter om att han sagt till tidningens ledarsida att han inte är seriös med flera av sina uppmärksammade invandringsförslag. Enligt nyhetssajten Buzzfeed har Trump sagt "off the record" att han sannolikt inte kommer att stå för sina invandringsförslag om han blir vald till president.

Clinton i ledning

Hillary Clinton, som rider på en framgångsvåg efter segern i South Carolina, leder stort i sex av de södra delstaterna med en stor andel svarta väljare. Den senare kategorin har hittills varit kyligt inställda till senatorn Bernie Sanders, som kallar sig själv demokratisk socialist och har de skandinaviska länderna som förebild. Men Sanders säger till The New York Times att han fortsätter kampanjen oavsett utgången under supertisdagen.

– Vi inledde den här kampanjen med tre procent av rösterna i opinionsmätningarna. Vi har mobiliserat miljoner människor som vill ha en regering som representerar oss alla och inte endast miljardärklassen säger Sanders till tidningen.

De siktar mot Vita huset

Sanders eller Clinton, Trump eller Cruz? I natt är det dags för ”supertisdagen” då minst 13 delstater röstar, bland dem Texas, Georgia och Virginia. Ta en titt på vilka kandidater som återstår i presidentracet här.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro