ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt som sker utan samtycke är våldtäkt”

Ann Hagman · 4 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Josefin Grände menar att det är avgörande för många som blivit våldtagna att identifiera sig med andra i samma situation. 

Josefin Grände menar att det är avgörande för många som blivit våldtagna att identifiera sig med andra i samma situation.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

"Utsatt för våldtäkt" – en handbok för våldtagna kvinnor.
"Utsatt för våldtäkt" – en handbok för våldtagna kvinnor.

BOK. Josefin Grände, 34, har jobbat med utsatta kvinnor i nästan tio år och har nu skrivit en handbok för våldtagna kvinnor.

– De flesta som blivit våldtagna är inte säkra på att det var våldtäkt de utsattes för. De tror att det beror på dem själva eftersom våldtäktsmannen inte behövde använda särskilt mycket våld och kanske var någon de kände eller var tillsammans med. Man föreställer sig våldtäkt som ett överfall i en mörk park. Sedan händer det på en fest man tyckte var trevlig.

Riskerar inte alla män i så fall att känna sig utpekade?

– Nej, jag förstår inte varför alla ska känna sig utpekade när man talar om vissa. Många våldtäktsmän tänker säkert inte på sig själva som våldtäktsmän. De tänker bara att de hade sex med en tjej – tills man frågar dem om hon verkligen ville.

Hur ska man definiera våldtäkt?

– Juridiskt måste ett av tre kriterier vara uppfyllda: samlag eller liknande handling genom våld eller hot eller att offret befinner sig i ett hjälplöst tillstånd eller är yngre än 15 år. Jag anser att allt som sker utan samtycke är våldtäkt. Många våldtäkter börjar med att man själv inleder något med någon, vilket tyvärr gör att många tjejer lägger skulden på sig själva.

Kan du exemplifiera?

– Man kanske har velat ha sex med personen vid ett tidigare tillfälle eller man är kanske tillsammans med den som våldtar en eller frivilligt börjar hångla med honom.

Borde begreppet våldtäkt kallas för något annat?

– Nej, jag tror inte det skulle hjälpa. Det handlar om attityder i samhället. Titta till exempel på hur medier framställer våldtäkter: det handlar nästan bara om överfallsvåldtäkter utomhus. Även inom myndigheter finns fördomar, och de som har blivit utsatta får ofta frågor om hur mycket de hade druckit eller hur de var klädda.

Vad är viktigast att göra om man blivit utsatt?

– Det viktigaste är att få hjälp att bearbeta det som har hänt. Om det inträffat nyligen kan man vända sig till akutmottagningen för våldtagna kvinnor. Den finns på Södersjukhuset för dem som bor i Stockholm. Om det gått längre tid är Team för våldtagna kvinnor bra. Det finns både på Alla kvinnors hus och på Kriscentrum för kvinnor i Stockholm. Man kan också vända sig till exempelvis ungdomsmottagningen eller en kvinnojour.

Har du själv varit utsatt?

– Nej, det har jag inte. Men jag har mött många kvinnor som berättat om sina upplevelser. Boken bygger på allt jag lärt mig genom dem. Dessutom medverkar 20 kvinnor i boken.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro