ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allt yngre vill få operera åderbrock

Andreas Jelvefors · 8 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Camilla Martinsson, 38, ville opereras av medicinska skäl. – Jag är öm i benen och har bensår. 

Camilla Martinsson, 38, ville opereras av medicinska skäl. – Jag är öm i benen och har bensår.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Tusentals patienter väntar på att genomgå kostsam laseroperation

klar

Artikellänk är kopierad

Sjukvården vill bara operera dem som har medicinska besvär. Därför växer nu marknaden för dem som av kosmetiska skäl vill få bort sina blåskinande ådernät eller bråck på ben och fötter.

– Vi ser allt fler unga kvinnor som kommer hit. Men vi opererar även män. Yngsta kunden hittills är 13 och den äldsta 95, säger Anders Holmberg, kärlkirurg på Scandinavian Venous Center, en mottagning specialiserad på åderbråck belägen i Stockholm och Malmö. Bara i år räknar kliniken med tusentals patienter.

En av dem är skånska Camilla Martinsson, 38. Precis som för många andra är hennes åderbråck ärftligt betingade. Tidigare graviditet har troligen också skyndat på processen, genom hormonpåverkan och  livmoderstryck mot bäckenvenerna.

Metro är med när Holmberg med laserteknik stänger blodflödet i den så kallade rosenvenen. Detta görs på rosenvenens insida, där Holmberg går in med finkalibriga instrument medan Camilla Martinsson är nedsövd. – Jag kom hit främst av medicinska skäl eftersom jag är öm i benen och dragits med  bensår. Men jag ser fram emot att framöver kunna använda kjol. Jag har inte velat visa mina vader, säger Camilla Martinsson.

De åderbråck som finns dras ut med ett virknålsliknande instrument, och efter en dryg halvtimme är allt över. Efter sex veckor syns det färdiga resultatet.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro